On-line zpravodajství jsme ukončili

13:16 - Do znojemské kanalizace ani vodovodů čpavek ze zimního stadionu neunikl, potvrdil to ředitel Vodárenské akciové společnosti Zdeněk Jaroš. Firma nyní zpracovává kontaminovanou vodu, která vznikla při zásahu hasičů. Její likvidace bude trvat několik dni.

12:45 - U zimního stadionu skončil zásah hasičů

12:25 - Ulice Jugoslavská a Slovenská jsou již volně průchodné. Od časného rána byly uzavřeny kvůli úniku čpavku ze zimního stadionu. Hasiči nyní dokončují likvidaci havárie přímo uvnitř objektu. Akce by měla skončit do půl hodiny.

11:05 - Žáci Středního odborné školy a učiliště Dvořákova jsou na exkurzích ve městě, Deníku to řekl ředitel Josef Brouček. Vrátit by se měli kolem poledne. Pondělní havárie neohrozila ani zdejší maturity. Na Dvořákové ulici začínají až zítra. Po skončení výuky, zhruba po dvanácté hodině, se také vrátí zpět do své budovy žáci ze základní školy Slovenská. Rodiče budou moci vyzvednout své děti združin na obvyklém místě. Informoval o tom ředitel základní školy Pražská Zdeněk Dvořáček.

10:44 - Revize zařízení na zimním stadionu byla prováděna podle předpisů každé dva roky. Naposledy vsrpnu 2006, Deníku to řekl ředitel víceúčelového zařízení Znojmo Metoděj Bubík. Při pondělní havárii podle něj neselhala žádná bezpečnostní zařízení. Zvukový signál upozornil na zvýšenou koncentraci nebezpečné látky. Automaticky se také uzavřely ventily, které zabránili uniku čpavku do znojemské kanalizace. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn.

10:35 - Ze zásobníku čpavku na zimním stadionu ve Znojmě zbývá odčerpat už jen 170 kilogramů nebezpečné látky. To bude trvat zhruba dvě hodiny. Pak na místo nastoupí i policejní vyšetřovatel.

10:24 Žáci prvního až třetího ročníku ze základní školy Slovenska se nyní učí vprostorách školy Pražská. Využívají volné třídy studentů, kteří jsou na školních výletech, uvedl ředitel instituce Zdeněk Dvořáček. Aktovky a pomůcky jim na místo převezla už ráno policie a rodiče. Starší žáci jsou na výstavách a kulturních akcích ve městě.

10:04 - Speciální cisterna pardubických záchranářů nakonec do Znojma nedorazí. Na likvidaci havárie už stačí pouze zařízení znojemské vodárenské společnosti. Ta zkropený čpavek vozí do čističky odpadních vod, kde se nebezpečné látky zneutralizují.

9:55 -Tišnovští specialisté opouští místo havárie. Jejich práce ve Znojmě skončila. S malým množství čpavku, který je vokolí zásobníku se vypořádají znojemští záchranáři. Do místa uniku stále vcházejí vbezpečnostních oblecích.

9:52 - Vzorek vzduchu, který odebrali tišnovští specialisté není nebezpečný. Výsledek rozboru vody bude znám zhruba do hodiny.

9:44 - Na místo dorazí policejní specialista, který má za úkol zjistit přesné příčiny úniku čpavku. Velitel hasičského zásahu Radek Chromý Deníku již dříve řekl, že za havárii může prasklé těsnění v přírubě u zásobníku. Policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání obecného ohrožení.

9:15 -Speciální jednotka hasičů z Tišnova odebrala vzorky vody a vzduchu. O jeho rozbor se postará znojemská vodárna. Podle hasičů je únik čpavku už pod kontrolou. Hasiči upřesnili, že v zásobníku bylo pět tun nebezpečné látky. Nyní tam zbývá zhruba 250 kilogramů. Čpavek začal unikat zhruba hodinu a půl po půlnoci. Policie uzavřela okolní ulice i dvě blízké školy.

8:05 - Na místě zasahují znojemští hasiči i speciální tým z Tišnova už od půl druhé ráno, kdy událost oznámil jeden ze zaměstnanců stadionů. „Únik látky způsobilo prasklé těsnění pod přírubou u zásobníku čpavku,“ řekl Deníku velitel zásahu Radek Chromý. Z místa byly evakuovány jen dvě rodiny, které bydlí v bezprostřední blízkosti havárie. Podle hasičů se čpavek zatím nedostal ani do vzduchu, ani do kanalizace. Látka je lidskému organismu smrtelně nebezpečná. „Pokud by se čpavku člověk nadýchal, rozleptal by mu sliznici a to by vedlo až ke smrti,“ řekl Chromý. Obyvatelům okolních domů proto hasiči i policie radí, aby zbytečně nevycházeli a neotevírali okna. Jak dlouho bude likvidace havárie trvat zatím záchranáři nevědí.