„Došlo ke zřícení zásobníku s umělým hnojivem. Na místě pracují především hasiči a pracovníci odboru životního prostředí. Policie zatím zajišťuje bezprostřední okolí místa. Po odstranění havárie se zapojí do vyšetřování,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová, s tím že při nehodě podle jejích informací nebyl nikdo zraněn. V zásobníku bylo uloženo kapalné hnojivo DAM 390. Nebezpečná látka obsahuje z asi třicet procent dusíku.

„Situace je už pod kontrolou, nehrozí že by byl někdo zraněn,“ řekl mluvčí hasičů Jaroslav Haid. Místě pracuje i brněnská protichemická laboratoř. V družstvu byly k uskladnění kapalných hnojiv využívány tři věže. Stavba, která se zbortila, obsahovala asi čtyři sta tun hnojiva tvořeného dusičnanem amonným a močovinou. Unikající látku se podařilo z větší části zachytit do jímek u věží.

"Děláme vše proto, aby se nedostala do kanalizace a především nepoškodila spodní vody. Nedaleko místa neštěstí jsou rybníky, kde by hnojivo mohlo způsobit úhyn ryb," uvedl mluvčí.

„Na místě jsem se byl podívat. Neočekávám ohrožení majetku obce. Budeme ovšem chtít jednat s majitelem. Nejedná se totiž o první únik. Loni nám uhynuly ryby v nedalekém rybníce,“ řekl starosta sousedních Žerůtek, v jejichž území objekt leží, Zdeněk Rehtík. Zařízení v areálu zemědělského podniku jsou podle jeho názoru zastaralá. „Musíme počítat s tím, že v okolí opět uhynou různí drobní obojživelníci a další zvířata,“ soudí Rehtík.