„Pachatelé se různými způsoby vloupali do bytů v ulicích Palliardiho, Letohradská, Vítězslava Nováka, Bolzánova, Gagarinova a do tří domů v Oblekovicích,“ upřesnila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Cestu dovnitř si zloději otevřeli například rozbitím oken, skla ve dveřích nebo vyháčkováním pootevřené ventilačky.

„Do jednoho z domů v Oblekovicích pronikli pachatelé po překonání zámku. Dostali se do sklepa a pak do prvního patra. Byt prohledali a odnesli si šperky a finanční hotovost v hodnotě přes dvě stě třicet tisíc korun,“ popsala jednu z největších krádeží v sérii mluvčí.

Téměř stejně vysokou škodu způsobili zloději v bytě na Bolzánově ulici, do něhož se dostali po rozbití balkónových dveří. „Na ulici Vítězslava Nováka vyháčkovali pootevřenou ventilačku, v bytě ukradli mobil, digitální fotoaparát a hotovost. Způsobili škodu sedm tisíc korun,“ doplnila Drahokoupilová.

Policisté prověřují různé verze, za pravděpodobně však považují, že vloupání tvoří sérii se stejným pachatelem nebo skupinkou.

„Loni jsme vyšetřovali a objasnili rozsáhlou sérii vloupání, které měla na svědomí dvojice mladíků. Jeden z nich pracoval buď sám nebo ho komplic přivezl autem. Obvykle přeskočil bránu, zezadu vnikl do domu a kradl hotovost nebo drobnou elektroniku, aby měl peníze na drogy,“ připomněla Drahokoupilová sérii šestadvaceti vloupání, při kterých dvojice zlodějů ve věku čtyřiadvacet a jednadvacet let způsobila během půl roku škodu necelé dva miliony korun.