„Normálně to nekontroluji. Na účet mi přišla nižší částka než měla být původně odeslána. Upozornil jsem na to úřednici na mzdové účtárně,“ řekl jeden z postižených doktorů. Nemocnice podle něj zareagoval rychle.

„Po týdnu mi sdělili, že došlo k chybě a že peníze dostanu v další výplatě,“ dodal. Až později se dozvěděl, že se podobná věc stala dalším jeho kolegům.

„V momentě, kdy jsem se o problému dozvěděl, tak jsem podal trestní oznámení na neznámého pachatele,“ řekl ředitel nemocnice Miroslav Kavka. Poškozeno podle něj bylo jen několik doktorů a vznikla škoda se pohybovala v řádu jednotek tisíců korun. „Policie zjišťuje jestli došlo k chybě systému nebo se na tom podílel nějaký člověk,“ dodal Kavka. Peníze byly postiženým doktorům již vráceny.

Nemocnice už přijala první opatření. „Kontrola která probíhala standardně při předávání datových informací je nyní zdvojené, podíly se na ní nyní dvojnásobný počet lidí,“ řekl Kavka.

„Probíhá standardní vyšetřování s výslechy svědků a prověřováním dokumentů,“ řekla mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Policie podle ní šetří podezření z trestného činu poškození a zneužití záznamu na nosiči informací. Pokud odhalí pachatele, bude mu hrozit až rok vězení, zákaz činnosti a peněžitý trest.

Policie podle ní šetří podezření z trestného činu poškození a zneužití záznamu na nosiči informací. Pokud odhalí pachatele, bude mu hrozit až rok vězení, zákaz činnosti a peněžitý trest.

Zřizovatel znojemské nemocnice se zatím k případu nechce vyjadřovat. „V současné době celou záležitost vyšetřují orgány policie a právě z toho důvodu nemůžeme v této věci nyní poskytnout podrobnější informace,“ uvedl mluvčí kraje Petr Holeček