Dát si pět piv a pak sednout za volant není v poslední době problém pro mladé řidiče do pětadvaceti let. Právě alkohol hraje velkou roli při posledních vážných nehodách na Znojemsku.

V neděli zavinil dvacetiletý muž s více než dvěma promile alkoholu v krvi vážnou havárii u Kuchařovic. „Opilý řidič nezvládl zatáčku, auto se otočilo na střechu a skončilo v příkopu. Viník vyvázl bez zranění. Hůře dopadl šestnáctiletý spolujezdec, který leží s vážným zraněním v nemocnici,“ řekla mluvčí policie Lenka Drahokoupilová.

„Nehod s opilými mladými řidiči přibývá,“ potvrdila.

Například první víkend o prázdninách policisté přistihli na silnicích Znojemska tři opilé mladíky.

Zatím nejvíc posilněný alkoholem byl v polovině června třiadvacetiletý šofér. Při prvním zadržení nadýchal přes dvě promile. Když ale odešel z policejní služebny, znovu se vydal na cestu autem. Při druhém zadržení mu policisté naměřili už přes tři promile.

„Tři promile představuje pro osmdesátikilového muže vypít půl litru čtyřicetiprocentního destilátu, nebo rychle za sebou deset dvanáctek,“ informoval internista Zdeněk Monhart.

Přitom už jedno promile znamená nebezpečí. „Řidič má zpomalené reakce. Pro srovnání je třeba na jedno a půl promile vypít například šest desetistupňových piv, na dvě promile už je to osm piv najednou,“ dodal Monhart.

Podle některých odborníků by také pomohlo, kdyby byl zaveden tvrdší zákon pro absolventy autoškol. „Například ve Švýcarsku čerstvý řidič dostane papíry pouze na dočasnou dobu a pokud udělá přestupek, musí se vrátit do autoškoly,“ sdělil instruktor znojemské autoškoly Marek Neuschl.