Pět let stará nehoda autobusu s českými turisty, kteří se vraceli ze zahraniční dovolené, je až do dnešních dnů jednou z nejtragičtějších událostí na znojemských silnicích. Zatímco pro většinu lidí to je pouhá stará zpráva v zažloutlých novinách, pro Dagmar Tisovskou krutá chvíle, která jí vzala dceru Kateřinu. Podle starého zvyku kousek od neštěstí vybudovala malý pomník. Na cestě do Brna jsou jich desítky.

„Měla jsem pocit, že musím vybudovat pietní místo, kde budu moci na svoji dceru vzpomínat. Zároveň jsem chtěla ale upozornit i na to, že to je silnice, kde stalo hodně nehod a zemřela řada lidí,“ řekla Tisovská. Na místo nyní přijíždí třikrát ročně. Kytice a svíčky se pravidelně objevují i u ostatních pomníků. Kolem silnic na Znojemsku stále přibývají.

Nebezpečná pieta


Pokud ale nemají potřebná povolení, mohou být nebezpečné pro další řidiče.

„Budování křížků a pomníčků nejsme příliš nakloněni. Pevná překážka blízko silnice může vytvořit další nebezpečné místo,“ řekl šéf brněnské správy Ředitelství silnic a dálnic Jiří Rupp. Jeho zaměstnanci ale většinu z nich neodstraňují.

„Chápeme, že je to pietní místo. Pokud je stále navštěvované a nikoho neohrožuje, tak ho necháváme zatím na místě,“ dodal.

Nejvíce křížků mohou řidiči napočítat na hlavním tahu spojujícím Znojmo s jihomoravskou metropolí. Jedno z nejnebezpečnějších míst je nedaleko Lechovic.

„Jsou u terénní nerovnosti, ve kterých se schová celé auto. Řidiči tyto úseky často podceňují. Navíc jezdí agresivně a nerespektují předpisy,“ soudí mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Jen od začátku roku na znojemských silnicích zemřelo dvanáct lidí. To je o polovinu více než za stejnou dobu v loňském roce.

Tragické nehody ale nejsou jen doménou spojnice Brna a Znojma. Křížky a pomníčky tak přibývají na silnicích nižších tříd. Nové místo obklopené květinami a svíčkami například letos na jaře vzniklo nedaleko Lesné. Na konci dubna zde dvacetiletý opilý řidič nezvládl zatáčku a srazil se s dalším autem. Při nehodě zemřeli dva jeho spolujezdci. Byli to dva bratři ve věku osmnáct a dvacet let. Mrví byli na místě.

„Je to hrůza, brzy budeme jezdit jedním velkým hřbitovem,“ posteskl si řidič z povolání František Miklas.