Oba muže, kteří v lednu na Znojemsku přepadli dvě benzínky a pobočku spořitelny, dopadli znojemští kriminalisté po třech týdnech pátrání. Mladíci jsou nyní ve vazbě, za trestný čin loupeže jim hrozí až desetileté vězení.

Své první ozbrojené přepadení v životě si dva nezaměstnaní muži z jedné vesnice u Znojma naplánovali na čtvrtek čtyřiadvacátého ledna. Jeden šel loupit, druhý čekal v autě.

„Těsně před tři čtvrtě na jedenáct dopoledne přepadl pachatel se zbraní pobočku spořitelny v Miroslavi,“ vrátil se k prvnímu případu policejní mluvčí Jan Křepela.

Lupič s kšiltovkou a kapucí na hlavě ohrožoval bankovní úřednici pistolí. „Pracovnice spořitelny mu předala hotovost asi pět a půl tisíce korun. Potom pachatel utekl,“ řekl Křepela.

Pár tisíc mladíkům nestačilo. O tři dny později se vydali na další akci. V neděli sedmadvacátého ledna přepadli, opět se zbraní v ruce, benzínku ve Chvalovicích.

„Před půl šestou odpoledne požadoval pachatel s pistolí po obsluze peníze,“ řekl mluvčí znojemských policistů. Dva obsluhující se ale lupiče nelekli a slovně se mu ubránili. Mladík se zbraní, kterého zachytily kamery nad pokladnou, utekl bez lupu. Zloději se proto odhodlali k další okamžité akci. Tip padnul na benzínku na křižovatce u Miroslavi.

„Jen hodinu po přepadení benziny ve Chvalovicích přepadl pachatel pumpu u Miroslavi. S pistolí v ruce požadoval peníze, z pokladny nakonec sám vytáhl minimálně jedenáct tisíc,“ uvedl Křepela.

Kriminalisté potvrdili, že s informacemi o pachatelích se přihlásili také občané. „Už druhý den po zveřejnění se ozvali první lidé se svými informacemi. Do konce vyšetřování nám telefonovaly desítky občanů,“ informoval šéf znojemských kriminalistů Jan Jelínek. Policistům při pátrání pomohl především kamerový systém. „Z kamer jsme měli základní informace, které nás k pachatelům dovedly. Výhodou bylo, že pachatel nebyl zvlášť maskovaný,“ doplnil Jelínek. Při domovních prohlídkách policisté našli lehké drogy, zbraň ani ukradené peníze nikoli. „Střelou zbraň jsme nenašli. Víme jen, že ani jeden z pachatelů není držitelem zbrojního průkazu. Můžeme se domnívat, že to byla atrapa, ale také že to byla skutečná zbraň,“ upozornil kriminalista.

Celkem při třech loupežných přepadeních získali mladíci kolem sedmnácti tisíc korun. Další důležitou stopou bylo také auto, které při loupežích používali. „Oktávku si jeden z mužů půjčoval od svých rodičů,“ přiblížil kriminalista.

Na Znojemsku se vloni stalo dvanáct loupeží. V šedesáti procentech policisté pachatele odhalili. V roce 2006 se stalo dvacet loupeží, lupiče policie chytila v téměř sedmdesáti procentech případů.