Opřel horské kolo u trafiky, vešel dovnitř, ani si nesundal tmavé brýle z očí. Cyklistů do prodejny na Horním náměstí přijdou desítky. Tenhle ale nechtěl ani noviny, ani cigarety. Namířil pistoli a řekl si o peníze.

„Prodavačka ze zachovala velmi statečně, možná víc než by bylo zdrávo. Když se útočník dral za pult, chytila ho tričko a nechtěla ho pustit dál. Mluvil česky, ale ne zcela správně. Tržbu si vzal sám a utekl. Ona za ním ještě vyběhla a pak zavolala policii,“ popsal podvečerní přepadení vedoucí prodejny tabáku Tomáš Vítů. Prodavačka má nyní několik dní volno, po přepadení je otřesena. Vítů si z případu vezme poučení. „Zatím jsme na prodejně měli jen běžný alarm, teď nainstalujeme i kamery. Nikdy předtím se nám nic takového nestalo, ale personál samozřejmě měl své instrukce, jak se zachovat, protože zdraví je vždy přednější,“ podotkl.

Nebývalého děje si všimli i hosté a obsluha blízké restaurace. „Viděli jsme cyklistu, kterého pronásledoval nějaký muž v delších kalhotách a myslím šedém tričku. Křičel, aby mu někdo pomohl a s mužem na kole se přetahovali o nějakou brašnu,“ přiblížila šéfová restaurace Marcela Divišová. Cyklistovi se však podařilo uniknout a podle výpovědí svědků ujel z Horního náměstí směrem k pivovaru.

„Vyšetřujeme loupežné přepadení, při kterém zatím neznámý pachatel pod pohrůžkou užití zbraně sebral z prodejny tabáku tržbu tři sta čtyřicet eur. Žádáme všechny případné svědky, aby se s každou informací, která by mohla pomoci zmapování pohybu a pachatele a jeho dopadení obrátili na linku 158,“ řekl policejní mluvčí Jan Křepela. Policie vyhodnocuje již získané výpovědi svědků, záznamy kamer městské policie a má k dispozici i popis pachatele. „Prodejnu přepadl muž bílé pleti, menší postavy. Vysoký byl nejvýš metr sedmdesát. Pod cyklistickou přílbou měl nejspíš krátké vlasy, na očích tmavé brýle. Na sobě měl tričko s krátkým rukávem a cyklistické kalhoty. Ujel na patrně horském kole zřejmě žluté barvy,“ doplnil Křepela.