„Pilot měl při vzlétání technické problémy s motorem. Pokoušel se o obrátku, aby se dostal zpět na přistání. Manévr se mu nezdařil a letadlo šlo k zemi. Pohonné hmoty unikající přes motor způsobily vznícení stroje,“ shrnul první výsledky vyšetřování na místě nehody velitel znojemské služby kriminální policie a vyšetřování Jan Jelínek.

Předběžné závěry letecké inspekce podle něj nasvědčují, že příčinou havárie byla s největší pravděpodobností technická chyba pilota. „Na místě zasahovaly čtyři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Pilot se strojem typu SU1 havaroval asi sedmdesát metrů od letiště. Hořící stroj nejprve hasili práškovými přístroji pracovníci letiště a svědci nehody,“ informoval mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Požár hořícího letadla ale zlikvidovala až místní dobrovolná jednotka hasičů. „Ta byla na místě za několika minut,“ dodal Haid.

U silnice k Miroslavi, vedle níž travnaté letiště leží, zpomalovala auta a postávali ojedinělí diváci. Sledovali práci vyšetřovatelů v poli, asi sto metrů za koncem travnaté vzletové dráhy směrem k městu. Z oranice vyčnívaly ohořelé trosky letadla, kolem se blýskala spousta střepů.

„Bydlím poměrně nedaleko, pád letadla jsem ale neviděl. Slyšel jsem sirény, nejdřív jela záchranka, potom policie, rozezněl se i místní poplach hasičů. Řekl jsem si, že to musí být něco vážnějšího a jel se s kamarády podívat. Na poli přistával vrtulník,“ popisoval svědek Petr Kučera.

Přímo na letišti lidé o nehodě příliš nemluvili. Přestože ji museli vidět a někteří z nich pravděpodobně pomáhali požár hasit. Z jejich kusých odpovědí vyplynulo, že tragicky zesnulý muž byl zkušeným dlouholetým pilotem, který za sebou měl dráhu u vojenského letectva, kde létal se sovětskými „sučky“. Na svůj poslední let se v sobotu před druhou hodinou odpolední vydal v replice Zlínu 50. Okolnosti havárie dál vyšetřují policisté a experti letecké inspekce.

Podle jedné z jejich prvních verzí nesplňovalo pravděpodobně malé letadlo ani předepsané normy a ve vzduchu tak vůbec nemělo být.

Na Znojemsku jde za posledních minimálně deset let o druhý případ havárie ultralehkého letadla. V květnu roku 2001 se rovněž u Miroslavi zřítilo malé letadlo typu MobyDick s mladým manželským párem na palubě. Čtyřiadvacetiletý muž, který letadlo pilotoval, ani jeho stejně stará manželka nehodu nepřežili.

Manželé se s letadlem zřítili kolem osmé hodiny večer poblíž letiště, jež patří Aeroklubu Miroslav. Tedy jen pár set metrů od místa, kde letadlo spadlo i v sobotu.

Mladý pár žil spolu s pětiletým synem v obci Suchohrdly u Miroslavi, do jehož katastru trosky letadla dopadly. Podle pětisetmetrového rozptylu zničených částí padal tehdy stroj zhruba z výšky tří set až čtyř set metrů. Mrtvá těla byla přitom od sebe vzdálena asi dvě stě metrů.