Když Karel Wirgl ze Znojma našel ve svých čtrnácti letech první samopal, okamžitě se zbraně staly jeho velkou láskou. Militantní záliba dnes už šestačtyřiceti­letého muže dohnala až před trestní senát brněnského krajského soudu. Ten mu za prodej čtyř samopalů Škorpion do ciziny udělil osmnáctiměsíční trest vězení. Podmíněně mu ho ale odložil na tři roky.

„Wirgl prodával zájemcům z Rakouska samopaly značky Škorpion, komponenty ke zbraním na noční zaměřování a další věci, jejichž prodej omezuje zákon o zbraních a střelivu,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Novotný.

Většina obchodů se podle žalobce uskutečnila v prodejně mysliveckých potřeb obžalovaného v centru Znojma, v Jezuitské ulici. „Doma pak u Wirgla našla policie další samopal a zásobníky. Přechovával tak zbraně bez povolení,“ upozornil státní zástupce Ivan Hrazdira.

Milovníkovi zbraní hrozil až osmiletý trest. Soud ovšem přihlédl k polehčujícím okolnostem. „Wirgl se k činům částečně doznal a do zahraničí neprodával velké množství zbraní. Řádově se jednalo o jednotky kusů. V takovém případě je sazba nižší,“ zdůvodnil Novotný verdikt soudu.