„Byl jsem tady skoro od začátku, stalo se to někdy kolem půl jedné odpoledne. Spodní voda prorazila část výkopu, kde dělníci pracovali a sesunula se na ně země. Po stranách byl výkop zajištěný dobře,“ popsal počátek neštěstí místí obyvatel Lešek Daczkowský.
Dělníci bojovali o život

Další dělníci pracující na výkopu v Dlouhé ulici se podle jeho slov snažili zavaleným okamžitě pomoci a přivolali záchranáře. Samotní spolupracovníci zasypaných nechtěli o dnešním odpoledni příliš mluvit. I zástupci firmy, která kanalizaci buduje, vyjádření odmítali. „Je to hrozná práce, písek tady teče jako voda, co s tím můžeme dělat,“ řekl stavbyvedoucí, který se ale odmítl představit.

K výkopu přijeli nejprve hrušovanští hasiči. „Jakmile jsme zjistili, že půjde o značně náročný zásah, povolali jsme jednotku ze Znojma a speciální skupinu z Brna. Podobné případy jsou poměrně ojedinělé, ale vždy dost složité. Takové zavalení se hned tak nevidí, patrně byly porušeny některé zásady bezpečnosti práce,“ řekl velitel hrušovanské jednotky František Hušek.

Štěstím v neštěstí bylo pro zavalené muže, že brněnští hasiči – lezci, cvičili v Mikulově a mohli proto přijet velmi rychle. „Museli jsme pracovat ve stísněném prostoru, muži byli těsně u sebe, nevěděli jsme jaká je poloha jejich nohou. Stále nastupovala voda, hrozilo i další zřícení zeminy. Museli jsme provizorně doplňovat pažení,“ uvedl člen lezecké skupiny Martin Červenka. Ve stísněném prostoru vyprošťovali dělníky čtyři hasiči. Hlínu, která muže zavalila po pás a po prsa museli opatrně odklízet polními lopatkami a jiným drobným nářadím.
Tři hodiny zachraňovali

Po celou dobu bagrista vyndával z výkopu hlínu a hasiči neustále odčerpávali stoupající vodu. Po téměř třech hodinách se pak všem ulevilo. Záchranáři postupně oba muže vytáhli živé. Pomocí lan je dostali z výkopu a předali připraveným záchranářům. Podle místních obyvatel se jednalo o muže ve věku jednatřicet a šestačtyřicet let. „Oba dělníky známe, Sergej je z Ukrajiny a Stanislav z Třebíče,“ uvedla žena, která bydlí v těsné blízkosti výkopu.

„Celé Hrabětice jsou tak říkajíc na vodě. Už loni zasypala hlína dělníka v jiném výkopu, naštěstí také přežil. Celá trasa kanalizace v této ulice je složitá, voda teče do výkopu jak do potoka,“ řekl starosta obce Jaroslav Fodor. Zabezpečení výkopu je podle jeho slov věcí firmy. „Při každém kontrolním dni se ale klade důraz na důkladné pažení,“ poznamenal. Okolnosti neštěstí bude dál vyšetřovat policie a inspektorát bezpečnosti práce.