Muži Novotnému dali pistoli Browning ráže 7,65 milimetrů a slíbili mu za likvidaci Kalugina půl milionu korun. „Novotný podle žaloby vylákal oběť na dvůr svého domu v Žeroticích na Znojemsku, kde ho zastřelil dvěma čistými průstřely hlavy. Kalugin na místě zemřel. Novotný pak tělo odtáhl na zahradu, kde ho zakopal zhruba metr pod zem,“ uvedla v žalobě státní zástupkyně Ludmila Doležalová.

Aby Kuřitka Novotnému uvěřil, že je Kalugin po smrti, dal mu Novotný jeho prsten a veškeré doklady. Spolu s tím mu vrátil i pistoli. Sebral půlmilionovou odměnu a odmlčel se.
Tělo zavražděného muže našla police teprve v polovině letošního března.

Totožnost oběti potvrdila takzvaná superprojekce. O co jde? Nalezená lebka se srovnává s fotografií konkrétní osoby. „Moderně se využívá jednoúčelový stativ, který umožňuje s lebkou různě manipulovat, a výpočetní technika. Ta poskytuje například porovnání jen poloviny obrazu lebky s polovinou fotografie. V budoucnu se počítá i s plastickou 3D technologií počítačové rekonstrukce podoby člověka podle nalezené lebky,“ přiblížil metodu kriminalista Miloslav Jedlička.

Trojici mužů hrozí za trestné činy vraždy a nedovoleného ozbrojování až patnáct let vězení.