Do konce tohoto roku by měl v Miroslavi vyrůst nový víceúčelový sportovní areál pro širokou veřejnost. Při včerejším Dni s Deníkem to v Miroslavi slíbil místostarosta města Roman Volf.

Naopak nejčastěji skloňovaný problém, miroslavský zámek, má budoucnost i nadále nejistou.

„V současné době máme dva zájemce o koupi zámku. Byli se tu už i podívat. Obě jsou to české firmy, jedna z nich s francouzským investorem. Za roky, co se zámek snažíme prodat, jsme tu už zájemců měli hodně. Takže i tentokrát uvidíme,“ podotkl starosta města Augustin Forman.

Městu se na zámek opakovaně nedaří získat dotace. „Nejprve jsme byli hodně zadluženi, podruhé zase přišly katastrofální povodně a peníze dostala potřebnější města. Ani napotřetí jsme úspěšní nebyli. Teď se nám podařilo získat alespoň dvě stě tisíc korun z fondu záchrany kulturního dědictví. Z těchto peněz opravíme největší havárie,“ řekl starosta.

Miroslav nebyla úspěšná ani při získání peněz z Evropské unie.

„Chtěli jsme ze zámku udělat kulturní a společenské centrum a přesunout tam i dům dětí a mládeže. Ale unie na projekty, které prý nepřesahují rámec regionu, peníze nedala,“ doplnil místostarosta Volf.

Miroslavští se naopak mohou již brzy těšit na víceúčelové sportoviště. V novém areálu bude možné hrát malou kopanou, florbal, národní házenou, tenis a košíkovou. Na dvou hřištích si místní zahrají volejbal, na jednom beachvolejbal.

V zimě bude z celé plochy ledové kluziště. Hned u sportovišť vyroste budova s klubovnou a sociálním zařízením a parkoviště.

„Město na sportoviště získalo třímilionovou dotaci a dva miliony od společnosti ČEZ. Jeden milion zaplatí městská pokladna. Do konce roku bude vše hotovo. Hřiště budou dopoledne využívat školy, odpoledne sportovní kluby a navečer veřejnost,“ upřesnil místostarosta Volf.

Jednomu z diváků vadilo i to, že v Miroslavi nelze zajít na divadelní představení či na koncert. „Sumy za tyto kulturní akce jsou poměrně vysoké a zájem o ně mezi místními lidmi není. Je proto pro nás lepší vypravit autobus do Brna nebo do Prahy, jak se již děje,“ odpověděl místostarosta Volf.

Nejen o politice a problémech města ale byl včerejší miroslavský Den s Deníkem. Svá hudební vystoupení na flétny a kytary předvedly asi dvěma stovkám diváků děti z místního domu dětí a mládeže. Zajímavé odpoledne se slunečným počasím, krásnými hudebními vystoupeními a debatou o městských problémech narušil svým chováním pouze opilec, kterého nakonec musela z náměstí odvést až přivolaná městská policie.