Deset dnů, více než dvacítka akcí, téměř šest stovek účinkujících, čtyři tisíce vypitých lahví vína a téměř devět tisíc diváků. Tak by se dal shrnout třetí ročník znojemského hudebního festivalu. Letos byl věnovaný Ludwigu van Beethovenovi. Příští rok organizátoři plánují projekt ještě více rozšířit. Znojmo bude patřit Vivaldimu.

Přestože letošní ročník právě skončil jednání o tom následujícím začnou již v srpnu. „Chtěli bychom festival rozšířit na čtrnáct dnů. Plánujeme inscenaci jedné velké opery a do Znojma bychom chtěli přivézt nové zajímavé muzikanty,“ řekl prezident festivalu Jiří Ludvík. Vše bude záviset na jednání se sponzory a městem. Letos poprvé akce skončila s vyrovnaným rozpočtem.

Festival letos praskal ve švech. Oproti minulému roku ho navštívil téměř dvojnásobný počet diváků. Dva koncerty proto musely být přesunuty na nádvoří dnešního Jihomoravského muzea. „Vlastně náhodou jsme tak objevili zajímavý koncertní prostor. Pravě zde zkusíme uvést plánovanou operu,“ řekl Ludvík.


Objevování a nabízení nových koncertních prostorů ve Znojmě i jeho okolí se stalo už jednou z tradic festivalu. Stejně tak jako účast místních vinařů, kteří nabízejí své vzorky při každé festivalové akci. Letos jeho návštěvníci vypili na tři tisíce litrů vína. „Je to pro nás zajímavá prezentace. Velcí i malí znojemští vinaři jsou si při ni rovni. Na koncerty navíc přijíždějí lidé i z ostatních regionů. Je tak dobré být zde vidět,“ řekl vinař Petr Ilgner.

Radnice vnímá festival jako dobrou propagaci města a hodlá ho i nadále podporovat.. „Určitě je to nejvýznamnější kulturní akce ve Znojmě a má ohromný potenciál do budoucna,“ soudí starosta Petr Nezveda. Ulice města by se do festivalového dění měly v příštím roce zapojit více než doposud. „Plánujeme, že by Znojmo měl po celou dobu trvání festivalu zaplnit hudbou zhruba čtyřicetičlenný sbor,“ nastínil Ludvík.

Posíleni letošním úspěchem mají organizátoři festivalu i do budoucna další smělé plány. „Přemýšlíme o vytvoření dalších dvou menších akcí. Jeden víkendový festival bychom chtěli věnovat jazzu a druhý folklorní hudbě,“ řekl Ludvík. Pokud se organizátorům podaří sehnat peníze a podporu, mohly by se konat už příští rok.