V úterý v Althanském paláci vzdají svůj hold velkému klasikovi znojemští hudebníci . Hlavnímu hosty programu budou houslista Jiří Pospíchal a klavíristka Petra Besa-Pospíšilová.

Mezi letošními předními interprety festivalu nechybí muž, který si musel zvyknout, že jeho jméno spojováno právě s dětskou rolí. Klavírista Miroslav Sekera hrál malého Mozarta ve Formanově Amadeovi. „Sedmi či patnáctivteřinové vystoupení ve filmu je skutečně to, s čím je moje jméno spojováno asi nejčastěji. Mohu na to být pyšný, je to oskarový snímek, jeden z nejkrásnějších filmů. Paradoxně ale bude těch několik filmových vteřin možná mým největším úspěchem,“ poznamenal Sekera. O tom, že na svých příslovečných patnáct vteřin slávy nijak nespoléhá, přesvědčil v těchto dnech diváky ve znojemském divadle svým výkonem v představení Když tančím s Beethovenem.

Organizace pondělního a úterního koncertu se ujali mladí členové festivalového týmu. Letos pro svůj projekt i podporu evropského programu Mládež v akci. „Skupina mých studentů pomáhá s organizací od prvního ročníku. Jak roste festival, rostou i oni. V těch, kdo nyní vedou oba projekty mám velké zastání. To, že nemusím na některé věci myslet, protože se o ně spolehlivě postarají je obrovská pomoc,“ zdůraznil president festivalu Jiří Ludvík.

Mladí organizátoři přijali novou odpovědnost jako výzvu a příležitost získat cenné zkušenosti. „První projekt jsme připravili už loni, letos jsme poprvé uspěli s žádostí o grant a i díky tomu vystoupí malí hudebníci nejen ve Znojmě, ale také ve Vyškově,“ uvedla jedna z hlavních organizátorek obou koncertů Marie Šotkovská. Organizace koncertu znamenala pro ni i její kolegyni Hanu Filipovou mnoho práce. „Hledaly jsme hudebníky na internetu, sledovali je na soutěži v Brně. Musíme být v kontaktu s nimi i jejich rodiči. Znamená to spoustu telefonování, urgování odpovědí po e-mailu a podobně,“ přiblížila Filipová. Práci s malými muzikanty však považují především za potěšení. „Je to velká radost. Děti jsou nadšené, hrají především pro radost. Jejich rodiče jim fandí, protože je to pro děti cenná zkušenost,“ zdůraznila Šotkovská.

PONĚLNÍ PROGRAM FESTIVALU

12:00 Věžní hudba

Radniční věž
Znojemské žestě – polední fanfáry městu pro dobrou chuť

19:00 Malí géniové hrají Beethovena

Císařský sál Znojemského Hradu
Malí hudebníci z Česka a Rakouska přijedou i letos ohromit znojemské publikum svým talentem a interpretačními schopnostmi
Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.

21:00 Když tančím s Beethovenem

Městské divadlo
II. repríza unikátního divadelního projektu, spojení Beethovenovy klavírní tvorby a moderního výrazového tance.
klavír – Miroslav Sekera
Taneční divadlo Maximvs
choreografie a režie – David Strnad

22:00 Věžní hudba


Radniční věž
Znojemské žestě – večerní fanfáry městu na dobrou noc