„Soubor vychází z přesvědčeni, že zpěv, jako nejpřirozenější hudební projev, nabízí nevyčerpatelné možnosti jemného vystižení nálad a pocitů, které do svých skladeb ukryli autoři všech historických epoch,“ řekla tisková mluvčí festivalu Petra Klobasová. Seskupení Affetto staví svoje hudební vystoupení na kontrastu. Svou pozornost obrací ke středověké hudbě, zpívají ale i skladby barokních autorů a píší pro ně i současní čeští skladatelé. Zpěváci ze souboru neváhají překračovat hranice hudebních žánrů a do programů zařazují spirituály a méně obvyklé úpravy moderních skladeb.

Festival do Hrádku a dříve i do Jaroslavic zavítal díky hlavnímu sponzorovi letošního ročníku festivalu. Pro obě obce jsou podobné koncerty novinkou.
„Pro Hrádek je to něco nového, proto věřím, že lidé přijdou i ze zvědavosti. Pokud se to bude líbit, můžeme takové akce dělat častěji,“ řekl starosta Hrádku Ondřej Kubic.

S výjezdy do okolních obcí experimentují i samotní organizátoři festivalu. „Bude zajímavé zjistit, jaká zde bude na festival odezva. Když to půjde dobře, otevírají se nám do příštích let zajímavé produkční možnosti. Můžeme připravit komorní koncert, který jeden den představíme ve Znojmě a druhý den ho nabídnout někde jinde,“ řekl prezident přehlídky Jiří Ludvík.

Festival se ze Znojma vydá ješte jednou. Ve středu zahraje na zámku ve Vranově nad Dyjí barokní ansámbl The Czech Ensemble Baroque Quintet.

PROGRAM NA PONDĚLÍ
12:00 Věžní hudba z radniční věže
Fanfáry městu na dobrou chuť

18:00 Affetto v Hrádku, Kostel sv. Petra a Pavla v Hrádku
Vokálně - experimentální soubor hledá hudební přesahy nejen Vivaldiho díla do duchovna

21:00 Antonio Vivaldi - Dorilla in Tempe (RV 709),nádvoří Jihomoravského muzea
I. repríza operní události roku

22:00 Věžní hudbaz radniční věže
Fanfáry městu na dobrou noc