„Jediný protikandidát Zdeněk Kolesa těsně před volbou odstoupil, a tak se hlasovalo veřejně. Pan Leitner dostal dvaašedesát hlasů, šest lidí se hlasování zdrželo a nikdo nebyl proti," přiblížil volbu nového předsedy sekretář okresního fotbalového svazu Roman Švarc.

Kromě předsedy volila valná hromada také osm členů výkonného výboru. Ti se příští týden sejdou a rozdělí si jednotlivé funkce. Mezi osmičkou nově zvolených nechybí například oba dosavadní místopředsedové OFS, Zdeněk Kolesa a Karel Hodák.

Posledně jmenovaný se také na valné hromadě vyjádřil k ekonomické situaci OFS na Znojemsku. „Některé kluby v republice už teď v půlce soutěže nemají peníze, OFS Znojma se to netýká, sehnali jsme víc prostředků, než vydali. Rozhazovat nemůžeme, ale můžeme si dovolit některé nadstandardy, jako třeba vybavení krajské reprezentace mládeže teplákovými soupravami," vylíčil Hodák.

Na přetřes také přišla loňská fotbalová sezona. „V loňském roce přibylo vyloučení hráčů kvůli agresivitě a sprostému chování. Je otázkou, zda to bylo kvůli rozhodčím, nebo hráčům. Udělili jsme pokuty celkem za 12 550 korun. Navíc bychom se chtěli vrátit k podmínečným trestům ve čtvrté třídě. Dařilo se předcházet zraněním, vyskytla se jen jedna zlomená noha. V republikovém měřítku si vedlo dobře Znojmo a nezklamaly ani Tasovice," řekl staronový předseda Leitner.

OFS se velkou měrou stará o rozvoj mládežnického fotbalu. „Podařilo se nám prokázat organizační schopnosti na turnaji Václava Ježka ve Znojmě a Krumlově, McDonald Cupu a dalších akcích. Většina těchto turnajů je pro mladé fotbalisty. Cílem je přivést mládež k fotbalu, odervat mladé od počítače, internetu a televize, donutit je nebrat drogy," poznamenal Leitner.

Jeho snahou je, aby se fotbalová úroveň na Znojemsku stále zlepšovala. „Nikdo z nás si nemůže myslet, že není co zlepšit, musíme se snažit zvýšit zájem o fotbal, kvalitu mužstev, rozhodčích a mnoho dalších věcí. Před sebou máme dlouhou cestu, přijdou chyby a krize. Je ale potřeba se přes ně přenést a pokračovat ve společném úsilí zlepšit fotbal ve znojemském okrese," prohlásil předseda.

Dvaasedmdesátiletý Zdeněk Leitner předsedá fotbalu na znojemském okrese již dvacet let. Tato funkce není nijak honorovaná a vykonává ji ve volném čase. „Letos už jsem kandidoval naposledy," usmál se Leitner.

Výkonný výbor

Předseda: Zdeněk Leitner

Členové výkonného výboru: Jan Bartoš, Pavel Brabec, Karel Hodák, Zdeněk Kolesa, Karel Kříž, Jiří Mašek, Ivan Slabý, Milan Večeřa.

Revizní komise: Pavel Houšť, František Simandl, Karel Šoukal.

ROMANA HOLIŠOVÁ, VOJTĚCH POJER