Postup do Gambrinus ligy už vybojovali, teď mají znojemští fotbalisté možnost dokázat, že jsou nejlepším týmem druhé nejvyšší soutěže v Česku. V Olomouci-Holici se v sobotu postaví celku 1. HFK Olomouc. Znojemský tým má za sebou oslavy z postupu, nyní už se soustředí na zápas, který jim může přinést také milion do klubové kasy.

„Nejlepší by bylo, kdybychom si odvezli tři body a měli tím pádem první místo jisté. Říkal jsem klukům, ať ukáží, jak umí hrát, když můžou vydělat nějaké peníze," uvedl znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Trenér společně s útočníkem Markem Heinzem vypsali motivační prémii, když v Holici vyhrají. „Bude to občerstvení, nějaká pizza nebo kuře. Pokud nás ale naštvou, tak budou muset kupovat oni vedení," prozradil trenér.

Pro něj a pro Heinze je utkání prestižní, protože jsou z Olomouce. „Pocházím odtud a v Holici bydlím. Určitě se přijdou podívat nějací mí známí, takže v tom to utkání bude pro mě trochu jiné," přiblížil Heinz.

Bývalý reprezentant by byl rád, kdyby se podařilo udržet první místo. „Uspokojení v našich hlavách asi trochu bude, ale je tam možnost získat i nějakou odměnu. Na druhou stranu bychom měli hrát uvolněně, protože už nejsme pod takovým tlakem. V uvozovkách bychom si měli zápas užít, ale byla by hrozná škoda, kdybychom to nedotáhli do konce a soutěž nevyhráli," poznamenal Heinz.

Olomouc poslední zápas s Bohemians 1905 prohrála vysoko 1:5. Vůbec se jí nepovedl. „Prvních dvacet minut nebylo z naší strany špatných, ale pak jsme inkasovali ze standardních situací. K tomu jsme vyrobili hrubou chybu a po poločase to bylo už 3:0. Podali jsme špatný výkon," řekl po zápase Deníku olomoucký trenér Oldřich Machala.

Přesto Hanáci budí u znojemského mužstva respekt. „Jsou kvalitní tým. Mají tam hráče s ligovými zkušenostmi. Byli oslabení o vykartované hráče. Nebude to jednoduché utkání," konstatoval znojemský kouč.

Otázkou je, jak se fotbalisté Znojma vypořádali s víkendovými oslavami do první ligy. „Já vůbec nejsem unavený. Hráči, jestli někde tajně nepokračují, tak by měli být také už v pořádku. Ale tím, jak z nich spadlo to, že už jsme postoupili, tak je musíme namotivovat, aby hráli se vším všudy," podotkl Kalvoda.

Předposlední duel začíná v sobotu v pět hodin odpoledne. Sezonu uzavřou znojemští fotbalisté ve středu, kdy budou v Pardubicích dohrávat první jarní kolo odložené kvůli počasí.

FNL  – 30. kolo – sobota 1. 6. 2013

1. HFK Olomouc – 1. SC Znojmo

Začátek: 17.00

Postavení v tabulce:

Olomouc – 6., 44 bodů.

Znojmo – 1., 58 bodů.

Poslední vzájemný zápas:

1. kolo FNL, 5. 8. 2012: Znojmo – Olomouc 0:0