Tři trefy a tři body. Znojemští fotbalisté dokázali odčinit pět předešlých zaváhání a připsali si další tři body do druholigové tabulky, čímž si pojistili svojí šestou příčku.

Do Frýdku-Místku přitom znovu cestovalo Znojmo s nejmladší brankářskou dvojicí v soutěži. Při zranění Jiřího Dolečka i Martina Štěpanovského je jedničkou sedmnáctiletý Jiří Koukal a záda mu kryje teprve patnáctiletý Matěj Šnepfenberg. Z karetních důvodů navíc trenéru Radimu Kučerovi chyběl také kapitán Tomáš Cihlář a tak si pásku nasadil David Helísek.

K první velké šanci se propracovali hosté ze Znojma v devatenácté minutě, kdy měl Jiří Klíma dostatek času, aby si ve vápně seřídil mířidla. Brankář Frýdku Marek Mihálek však jeho ostrou ránu vyrazil do bezpečí. Znojemským se nevedlo ani v několika standardních situací, které jsou tradičně silnou zbraní Jihomoravanů, tentokrát je ale nedokázali ideálně zahrát.

Do vedení tak Znojmu pomohla ve dvaatřicáté minutě chyba brankáře Mihálka. Ten míč špatným vyboxováním vyrazil takřka před prázdnou bránu. Znojemský Rostislav Šamánek sice skákající míč netrefil dobře, ve skluzu však dopravil míč do sítě shodou okolností frýdecký odchovanec Jakub Teplý. Domácí po inkasování svoji aktivitu výrazněji zvedli. Útočník Adam Ševčík hledal ve dvaatřicáté minutě ostrým centrem před bránou Nicolase Šumského, tomu ovšem chyběly centimetry. Přesto mohlo Znojmo v první půli ještě jednou udeřit. Spanilá akce Stijepa Njireho však skončila jeho nešťastným uklouznutím ve vápně.

Hokejová legenda Jaromír Meixner.
Legenda má pět titulů. Pohár za výhru jsme si nikdy nepotěžkali, říká Meixner

Do druhého dějství vstoupili Znojemští nejlepší možnou cestou. V padesáté minutě rozjeli rychlý brejk a Dominik Urbančok zakončoval zpoza vápna přesně k tyči na 0:2. Lipina chtěla ihned reagovat, ale rohový kop a následná hlavička skončila blokem. Domácí chtěli hrozit ze standardek, ale nezahrávali je dobře, čehož využívali k rychlým protiútokům hráči Znojma. Jeden z nich zakončoval jen těsně vedle brány Michal Holub.

Stejný hráč přidal ve dvaasedmdesáté minutě definitivní pojistku pod znojemskou výhru. Skóre mohlo ještě dále narůstat. Klíma s Holubem se řítili sami dva na brankáře. Prvně jmenovaný však nastřelil tyč a následná dorážka Holuba byla ofsajdová. „Vůbec jsme neplnili to, co jsme si před utkáním řekli. Špatně jsme hlavně bránili situace jeden na jednoho. Znojmo nás pak trestalo z rychlých akcí,“ mrzelo domácího trenéra Leoše Kalvodu. Ten navíc přišel o oporu zadních řad Petra Literáka, který dostal osmou žlutou kartu a v letošní sezoně si již nezahraje. „Nedá se nic dělat, šanci tak dostanou další hráči. Čekají nás dvě utkání venku, ze kterých musíme zkrátka získat dva body,“ dodal kouč Frýdku-Místku.

V závěru utkání se pak vydal sám na Mihálka střídající obránce Jan Javůrek, míč si ale v rozhodující okamžik ukopl. Jedinou šanci domácích zneškodnil brankář Koukal, který si tak teprve v sedmnácti letech připsal první čisté konto ve Fortuna národní lize a potvrdil dobrý výkon celého týmu. „Do utkání jsme vstoupili dobře, především v první půli jsme byli dominantní na míči. Hráli jsme venku dobrý fotbal. Je ale pravda, že ve finální fázi jsme se trochu trápili, můžu zmínit třeba šťastný úvodní gól Kuby Teplého. Možná za to může deka minulých zápasů, které se nám nepovedly. Druhý poločas už to z nás spadlo, hlavně po druhém gólu. Výsledek mohl být pro domácí daleko krutější,“ poznamenal trenér Znojma Kučera.

V dalším zápase nastoupí Znojemští doma a bude to vůbec naposled v letošním ročníku. V neděli se na znojemském trávníku představí mužstvo Ústí nad Labem. Úvodní výkop je naplánován na šestnáctou hodinu.

MFK Frýdek-Místek – 1. SC Znojmo 0:3 (0:1)

Branky: 31. Teplý, 50. Urbančok, 72. Holub.
Rozhodčí: Ardeleanu – Mokrusch, Kožár.
ŽK: Literák, Vyskočil (oba FM).
Diváci: 546.

Frýdek-Místek:
Mihálek – Ilko, Literák, Berežný, Švrček – Spasojević (46. Vyskočil) – Šafner, Šichor, Šumský (76. Termanowski), Slaninka (62. Nworah) – A. Ševčík.
Znojmo:
Koukal – Helísek, Svozil (69. Mezlík), Motal, Cheredea – Teplý, Njire (85. Nepožitek), Urbančok, Holub – Šamánek, Klíma (77. Javůrek).