Šest jarních zápasů mají za sebou celky hrající v krajském přeboru fotbalu. Moravskému Krumlovu se daří, prohrál jen jednou. Znojemský Inzert Expres si výsledky pravidelně rozdělil, první dva zápasy vyhrál, pak následovaly dvě vysoké prohry a nyní si připsal dvě remízy.

„Hrajeme o záchranu. Po podzimu jsme měli jen sedmnáct bodů, to je málo. Naštěstí jsme na začátku dvakrát vyhráli, když jsme otáčeli zápasy. Je nás čím dál míň, hráči nám ubývají, ale to mají i jiné týmy. Pořád klukům říkám, ať hrají dál, ale pořád jim to v hlavě sedí, že se hraje o záchranu. Není to v ničem jiném než v hlavách, ti kluci hrát fotbal umí," uvedl trenér Inzert Expresu Tomáš Pěnkava.

Znojemské mužstvo je v tabulce dvanácté. Je možné, že letos budou sestupovat z krajského přeboru tři týmy. V současnosti má Inzert Expres náskok šesti bodů na třetí sestupové místo. „Rozdíl v zápasech je takový, že v prvních dvou jsme branky stříleli, ale teď je nedáváme. Daří se nám začátky utkání, ale pak nevyužijeme šance a už nemáme síly s tím něco udělat. Strašně nás sráží, že nedáme branky," poznamenal Pěnkava.

IE Znojmo má za sebou dvě vysoké prohry, 0:5 se Spartou Brno a 0:4 s Ráječkem. „Sparta byla výborný soupeř. Ze začátku jsme tam hráli výbornou partii, trefili jsme tyčku, nedali jsme gól a ulehčili jsme jim to. V Ráječku to samé, tyčka, dvakrát jsme šli na branku sami. V 60. minutě jsme dostali první gól, hra se složila a byla to křeč," dodal trenér.

Opačná situace je u moravskokrumlovských fotbalistů. Těm se podařilo zimní jedenáctou příčku vylepšit na osmé místo. Mužstvo prohrálo jen jednou s Novosedly, a dokonce remizovalo s jasným lídrem přeboru, Blanskem. „Jsem s výsledky spokojený a hlavně se mi líbí přístup hráčů k zimní přípravě a k tomu, co jsme už odehráli. Začali chápat filozofii, kterou jsem začal prosazovat. Naším cílem je hrát střed tabulky a bavit lidi a sebe fotbalem," sdělil krumlovský trenér Rudolf Holátko, který tým převzal v zimní pauze.

Před startem jara avizovali Krumlovští příchod Petra Schwarze. Ten ale za ně nakonec nenastupuje. „Celé jaro už nebude hrát. Zaseklo se to na přestupu z Rakouska. Trénuje s námi, ale nemůže hrát," doplnil kouč.

Krajský přebor má nyní nahuštěný program, dva týdny po sobě se hrálo nejen o víkendu, ale i ve středu. „Pro kluky, kteří chodí do zaměstnání, to vůbec není dobré. Mezi zápasy netrénujeme, maximálně se nám podaří jedna tréninková jednotka, což je pro hráče velmi náročné," konstatoval Holátko. Jeho tým ve středu porazil Bosonohy brankou, z první minuty. „Bylo to na infarkt. Zápas jsme ubojovali, chyběla tomu lehkost," přiznal trenér.

Krumlov čeká další utkání v Kyjově, se kterým IE Znojmo remizoval ve středu 0:0. Znojemský celek zamíří do Rousínova. Další vložená středa následuje 22. května. Oba zástupci Znojemska se utkají v derby na hřišti IE Znojmo v Oblekovicích.