Do středeční odvety Poháru Fotbalové asociace České republiky už osmý celek druholigové tabulky povede Ludevít Grmela. Dosud trénoval divizní Blansko, ještě před rokem seděl na lavičce prvoligového Brna. „Znojmo mě oslovilo minulý týden, ale nejdřív jsem si potřeboval vyřešit Zbrojovku, kde jsem byl smluvně vázaný. Naštěstí mi vyšla vstříc stejně jako Blansko, za což jim děkuju," objasnil třiapadesátiletý Grmela.

Znojemský celek prohrál tři soutěžní duely po sobě. V neděli doma s Karvinou 0:2, ale to už mužstvo vedl Machalův asistent a kouč juniorky Petar Aleksijevič. „Beru na sebe padesát procent odpovědnosti za předchozí zápasy a sto procent za Karvinou. Chci ve Znojmě zůstat u rozdělané práce s juniorkou," sdělil klubovému webu Aleksijevič.

Grmela se Zbrojovkou ovládl premiérový ročník Juniorské ligy a včera vedl první trénink Znojma. „Hráče teprve poznávám, v Brně mi prošli rukama Buchta, Okleštěk, Stáňa. Musíme vycházet z toho, co máme," pravil někdejší záložník Zlína a Zbrojovky, za níž naskočil ve 23 prvoligových duelech a dal dva góly.

Znojmo, které v minulé sezoně zažilo historickou premiéru v nejvyšší soutěži, ze třinácti letošních druholigových duelů pětkrát vyhrálo, třikrát remizovalo a pětkrát prohrálo. „V tabulce pravdy máme plus tři body, takže výsledky nepovažuji za takovou tragédii. Ale rozhodnutí majitele musím akceptovat," utrousil Machala.

Na vedoucí Olomouc ztrácí Znojmo tři kola do konce podzimní části propastných deset bodů. Nevedlo se mu hlavně na domácím trávníku, kde z šesti duelů tři prohrálo a ve dvou remizovalo. „Mužstvo ve druhé lize se ve srovnání s první z šedesáti procent obměnilo a mělo se víc počítat, jak bude reagovat. Potřebuje nějakou dobu, aby si sedlo. Předtím byl tým tři roky pohromadě, to je jiná práce," uvedl odvolaný kouč.

Bývalý vynikající stoper žádal od vedení klubu posílení kádru, ale neuspěl. „V tom jsme měli v majitelem rozpor. Konkurence v záloze není žádná, tým potřebuje aspoň dva hráče. Změnu jsme udělali jen tak, že jsme hráče posunuli jinam, nebo jsme tým doplnili juniory," podotkl jedenapadesátiletý Machala.

Do odvety pohárového osmifinále už jde ve středu Znojmo s Grmelou. „Máme hodně zraněných hráčů ze základní sestavu, takže se proti Liberci chceme hlavně dobře připravit na nedělní domácí druholigový duel s Opavou. Musíme podzim dohrát co nejlépe," dodal nový znojemský trenér.

Odveta poháru s Libercem

Ve středu od dvou hodin odpoledne hostí 1. SC Znojmo v odvětě osmifinále Poháru FAČR prvoligový Liberec, který úvodní duel ovládl 6:0. „Chceme zase zvítězit," pravil obránce Jan Mudra, který do Slovanu zamířil právě ze Znojma. „Moc se na zápas těším. Mám ve Znojmě hodně známých i kamarádů a hlavně jsem tam ve fotbale hodně zažil. Znojmo mám rád a je to pro mě jako návrat domů," uvedl Mudra.