Už připouštíte možnost, že znojemský klub bude hrát první ligu mimo Znojmo?

Vždycky jsem říkal, že to nebude přípustné. Řídil jsem se slovy pana starosty. Tedy že budeme dělat fotbal pro znojemské občany.

To znamená, že jste starostu přesvědčil?

Na základě jednání jsme našli několik variant, jak se Znojmo může do první ligy dostat. Díky podpoře, kterou cítím nejen ze strany města, ale také kraje, můžeme vytvořit nějaký balíček prostředků, abychom to zvládli. Tu šanci vidím tak, že budeme hrát půl roku někde jinde. Pokusíme se ten čas zminimalizovat.

To znamená podzimní los, který pro vás bude obsahovat co nejmíň domácích zápasů.

Přesně tak. Musíme brát v potaz i sportovní hledisko. Budeme nováček. Když soutěž začneme na jiném stadionu, bude náš start ohromně těžký. Na to se musíme připravit. Potřebujeme získat odolné hráče s charakterem, protože pro nás může nastat situace, kdy budeme hrát patnáct zápasů venku.

Jak se vám tedy bude usínat?

Na jednu stranu jsem rád, protože cítím ze strany města a kraje velkou podporu. Na druhou stranu teď před sebou mám půlroční plán rekonstrukce, což určitě bude hodně hektické. Manželka nebude nadšená. (smích)

Předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta slíbil, že za Znojmo bude lobbovat. Vy ale určitě také hodláte jednat s dalšími kluby.

Samozřejmě. Asociace nechce udělovat výjimky. My ji chceme na půl roku. Když cítíme podporu získat peníze, jsme ochotní ze Znojma odejít, ale na minimální dobu.

Sondoval jste, jakou podporu má znojemský postup u ligových celků?

Některým klubům se to samozřejmě nelíbí. Některé celky mají stadiony i infrastrukturu. Investovaly do toho peníze. Nepostoupily, protože to nezvládly sportovně. Těm, kteří jsou připravení na první ligu, se to určitě líbit nebude a nevěřím tomu, že budou hlasovat pro nás.

Chápu, že se na tento problém nemůžete dívat objektivně. Je však znojemská cesta správná?

Fotbal a sport obecně je o soutěživém duchu. Pokud to tak nebude, vytratí se. Určitě se přikláním ke sportovní cestě.

Jaký cítíte divácký potenciál v případě, že se ve Znojmě bude nejvyšší soutěž skutečně hrát?

Vytvoříme marketinkové oddělení, které se zaměří výhradně na to, aby nalákalo lidi na stadion. Hodláme spolupracovat se školami, s okolními kluby, s okresním fotbalovým svazem.

Zrekonstruovaný stadion je samozřejmě také velké lákadlo.

Jistě. Stejně tak soupeři. Můžou se tu objevovat hráči se slavnou minulostí. I tohle je aspekt, který má lidi přilákat.

Pokud budete hrát na podzim v Brně, jak přivábíte diváky tam?

Budeme se snažit, ale nevím, jaký bude zájem. Proto usilujeme o to, aby čas azylu byl co nejkratší.

S postupem do první ligy se navýší také rozpočet.

Ano, stejně jako se změní kádr. Ten musí obsahovat daleko vyšší kvantitu stejně jako kvalitu. Počítáme s tím, že se rozpočet takřka zdvojnásobí. Máme společnosti, které nás v případě účasti v první lize podpoří.

Už jste vyjednávali s hráči, se kterými počítáte pro nejvyšší soutěž?

Už jsem na toto téma mluvil s trenérem. Máme několik vytipovaných jmen. Spoléháme na dlouhodobou spolupráci s Olomoucí, ale i s Plzní. Také tam hledáme vhodné typy pro naše posílení.

Sigma a Viktoria vás jako konkurenci nevnímají?

Může se stát, že si z Olomouce půjčíme jedenáct hráčů, kteří proti ní pak nesmí nastoupit. Nám by zbylo pět hráčů, abychom odehráli zápas. (smích)