Co všechno je potřeba udělat na znojemském stadionu, aby splňoval podmínky stanovené pro první 1. ligu?

Z těch nejzákladnějších jde o tribuny, které musí mít minimální kapacitu 4500 míst na sezení, dále vyhřívaný trávník a umělé osvětlení a další drobné úpravy v zázemí stadionu.

Kolik to zhruba bude stát?

V tuto chvíli to samozřejmě nemohu říct přesně, ale podle našich odhadů a nabídek firem je reálná částka 35 milionů.

Kdo bude akci financovat?

Na schůzce, která se konala u starosty města Znojma, se dohodlo, že financování bude vícezdrojové. Podílet se bude město Znojmo, Jihomoravský kraj a dále by to mělo být ministerstvo školství. I my jako klub prověřujeme některé možnosti. Měli jsme již několik jednání s tím, že bychom si pomohli některými dotačními tituly, které budou k dispozici.

Vizualizace představuje návrh, jak by mohl vypadat zrekonstruovaný znojemský stadion. Naproti stávající tribuně vznikne nová. Místa na stání před sportovní halou nahradí sedačky.

Jak dlouho rekonstrukce bude trvat? Přece jen se musí udělat výběrové řízení…

Pokud bude vše probíhat bez problémů, mohlo by se začít stavět někdy v září. Příští týden by mělo zastupitelstvo a my doufáme, že to tak i bude, schválit záměr rekonstrukce fotbalového stadionu a následně začnou veškeré přípravné dokumentační práce. I proto jsme se s hejtmanem dohodli, že půjde o jednu zakázku, aby se eliminovaly případné stížnosti, například na ÚOHS.

Následné práce již nejsou tak časově náročné, jak by se mohlo zdát. Třeba kompletní tribuna by podle návrhu jedné z firem mohla stát zhruba za měsíc. O něco delší je rekonstrukce travnaté plochy, tam jde především o použité technologie. Nejdéle bude trvat paradoxně vybudování osvětlení, protože sloupy musí stát v betonových patkách, a ty musí samozřejmě dostatečně vytvrdnout a stavaři se kloní i k tomu, aby přes zimu beton vymrzl. Kompletní rekonstrukci chceme mít hotovou nejpozději před prvním jarním kolem. Kdybychom mohli dát fanouškům k Vánocům to, že poslední podzimní kolo odehrajeme doma, budeme maximálně šťastní.

Až se přestavba udělá, tak na stadionu bude hrát jen A tým, nebo i nějaká mládežnická družstva?

Určitě to nebude stadion jen pro A mužstvo. Bude na něm hrát i nově vzniklá juniorka, což je další podmínka účasti v Gambrinus lize. Na druhou stranu je to obrovská šance našich mladých hráčů a nejen jich, ale i možných adeptů z okresu, aby se ukázali v celorepublikové soutěži. Soupeři jsou zde juniorky všech účastníků Gambrinus ligy. I tato soutěž je hodně kvalitní a fanoušci tak budou mít další možnost vidět pěkný fotbal. Dále zde bude hrát naše devatenáctka, a tak jako doposud i ti nejmenší.

Vizualizace představuje návrh, jak by mohl vypadat zrekonstruovaný znojemský stadion. Naproti stávající tribuně vznikne nová. Místa na stání před sportovní halou nahradí sedačky.

Stadion s vámi využívají atleti. Nebude nějaký problém?

Já doufám, že ne. I když se občas nějaké problémy vyskytnou, měli by atleti pochopit, že nebýt fotbalistů. tak stadion úspěšně chátral již několik let a bude i nadále. Podívejte se kolik investic se udělalo i díky sponzorům fotbalového klubu, aniž to město nebo někoho jiného stálo peníze. Město se spolupodílelo na financování, ale finance jsme získali i my, jako třeba vybudování, tartanu, umělé trávy, prostory uvnitř stadionu, výměna všech dveří na stadionu, posezení na terase a jiné. Díky nové protější tribuně vzniknou i další skladové prostory, které klidně mohou atleti využívat.

Atleti argumentují, že nemají dostatečné vybavení nebo prostory například pro vrhačské disciplíny, na druhou stranu my taky nemáme tréninkové plochy a jezdíme trénovat do Únanova, Jevišovic nebo do Rakouska. Stadion ještě využívají hasiči, školy a další a taky se s nimi vždycky dohodneme. Jde o vzájemný respekt, ne o závist, že se někomu daří víc, než tomu druhému. Užitek z toho mohou mít všichni a tak by to mělo být vnímáno.

Vizualizace představuje návrh, jak by mohl vypadat zrekonstruovaný znojemský stadion. Naproti stávající tribuně vznikne nová. Místa na stání před sportovní halou nahradí sedačky.