V létě splnil víc než třicetitisícovému Znojmu fotbalový sen. Klub se sotva patnáctimilionovým rozpočtem poprvé v historii posunul do nejvyšší české soutěže. To ještě majitel 1. SC Znojmo Ota Kohoutek netušil, jaké starosti jej čekají. Vedle plánové rekonstrukce stadionu v Husových sadech se potýká i s poslední příčkou svého celku v tabulce. „Když jsme do devátého kola měli tři body, kvůli lidem, které máme za zády a kteří nám pomohli, jsme vnímali zvyšující se tlak," přiznává boss, jenž v šestatřiceti letech platí mezi protřelými českými fotbalovými šíbry za zelenáče.

Děsí vás poslední příčka po deseti kolech?

Ani ne. Kdybychom nevyhráli poslední utkání, bude to horší. Jelikož jsme Mladou Boleslav porazili, dotáhli jsme se bodově na soupeře před námi a můžeme vytvářet konkurenceschopný tým, nejsme úplně odepsaní. Prohra by nás odřízla, takhle pořád máme o co hrát. Uděláme stadion, do konce podzimu můžeme získat šest sedm bodů, což nám pomůže v jarním boji o záchranu.

Ovšem po devíti kolech se třemi body za tři remízy vám bylo o dost hůř?

Když jsme prohráli 0:2 přímý souboj v Brně se Zbrojovkou, naše situace se ještě trochu zkomplikovala. Pak jsme si dost věcí vyříkali, udělali jsme nějaké změny v kádru, zvítězili v poháru a po dobrém výkonu porazili 2:0 Mladou Boleslav.

Tím si Znojmo připsalo historicky první vítězství v nejvyšší soutěži. Jak moc vás vzpružilo?

Hlavně díky němu jsme se udrželi v kontaktu a nezůstali v tabulce odříznutí. Věřím, že nás nakoplo a kluci se přesvědčili, že mohou i vyhrávat. K tomu pomohlo i vyrovnané utkání v poháru se Spartou (Znojmo doma prohrálo 2:3 pozn. red.), což bylo jediné podzimní domácí střetnutí ve Znojmě.

Doplácíte na to, že nehrajete ligu na vlastním stadionu?

Postup do nejvyšší soutěže byl pro Znojmo historický úspěch a všichni nám po něm klepali po ramenou, jací jsme borci. To pro nás znamenalo impulz, abychom se zavázali, že budeme hrát první ligu a za podpory města i kraje co nejdřív splnili technická kritéria, která požaduje pro stadion. Jenže o nováčkovskou euforii jsme z devadesáti procent přišli právě pro to, že jsme neměli domácí prostředí. Místo zápasů před vlastními nadšenými lidmi jsme byli odsouzení hrát půl roku jinde, což je psychologicky špatné.

Byli byste tedy ve Znojmě úspěšnější než v Brně?

Se Spartou jsme viděli, jaký je rozdíl, když hrajeme u nás, či doma v Brně. Kdybychom hráli ve Znojmě, určitě máme o pár bodů víc než teď. Do posledních šesti kol podzimní části už půjdeme se zkušenostmi z předchozích deseti zápasů, jsme otrkanější. V sobotu na Bazalech proti Ostravě můžeme něco uhrát a do konce podzimu posbírat dost bodů, abychom doma měli šanci na udržení.

Odráží se nepříznivý podzim na důvěře vašich partnerů?

Po městu i kraji chceme podporu a když nejsou výsledky, naše postavení se zhoršuje. Když jsme měli tři body a prohráli se Zbrojovkou, ocitli jsme se v nepříjemné pozici vůči našim podporovatelům. Všem musím poděkovat, protože i na úkor výsledků pořád stojí za námi a vše je na dobré cestě, abychom stadion zrekonstruovali a jaro mohli sehrát ve Znojmě. Vítězstvím jsme se snad odrazili.

Zatím se stadion v Husových sadech nijak nezměnil. Jak jste daleko s přestavbou?

Doposud se zabýváme spoustou administrativy, protože na každý objekt musíme vypsat výběrové řízení. Pokud však naše plány nic nezhatí, troufnu si říct, že rekonstrukci termínově zvládneme. Samozřejmě nikdy nevíte, co se stane, takže raději nechci dopředu moc mluvit.

Začali jste aspoň s plánovou rekonstrukcí trávníku?

Ještě ne, čekáme na vyhodnocení výběrového řízení, ale když se nestane nic neočekávaného, vše stihneme.

Takže jaro už odehrají znojemští fotbalisté v Husových sadech?

Předpokládám, že to tak bude. Vše je připravené a zatím jde podle plánu.

Posílíte přes zimu mužstvo?

Kluci, které v týmu máme, z víc jak sedmdesáti procent neměli žádné ligové zkušenosti. Potřebovali se oťukat, zvyknout si na nejvyšší soutěž, což už se snad stalo v dosavadních deseti kolech. Věřím, že budeme lepší, přesto na jednom až dvou místech kádr přes zimu zkvalitníme.

Kde vidíte největší problém?

Když zohledníme obdržené a vstřelené góly, problém máme spíš v ofenzivě než v defenzivě. S trenérem určitě probereme možnosti, jaké posty vylepšit. Teď je náš cíl, abychom v šesti kolech posbírali takový počet bodů, že si vytvoříme dobrou výchozí pozici pro jaro a v domácím prostředí uděláme maximum pro udržení ligy.

Bude to stačit?

Věřím, že ve druhé půlce nejvyšší soutěž zachráníme. Bude to sice boj do posledního zápasu, ale doufám, že to dokážeme. Když to náhodou nezvládneme, musíme si aspoň říct, že jsme pro to udělali všechno.

Uvažoval jste při devítizápasové sérii bez vítězství o odvolání trenéra Leoše Kalvody?

Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych problém takto řešil. S jeho prací ve Znojmě jsem spokojený. Z možností, jaké má, dokázal vytěžit maximum.

Zklamal vás postoj útočníka Marka Heinze, který už v klubu není?

Mrzí mě, že odešel. Jenže dostali jsme se do situace, kdy jsme po devíti kolech měli tři body a ani jeden gól vstřelený v Brně. Od Marka jsme očekávali jiné výkony a oznámili jsme mu, že nebude patřit do základní sestavy. To nepřijal a jde o jeho rozhodnutí. Když ovšem jeho angažmá ve Znojmě podtrhnu, převládají spíš pozitiva. Nebudu nikde tvrdit, že na ligu nestačí. Na našem postupu měl velkou zásluhu.