Už z toho by mělo být jasné, kdo má za cíl vrátit se co nejrychleji zpět mezi elitu a kdo se o to „jen" pokusí. Realita na trávníku je zatím dost odlišná. Znojmo vyhrálo první dvě kola a klopýtlo až před týdnem s Vlašimí, i kvůli dlouhé hře v oslabení.

A Sigma? Ta zůstává daleko za očekáváním. Porážka po ostudném výkonu na Žižkově, pak chvilkové zlepšení doma se slabším Frýdkem-Místkem a naposledy další trápená v Sokolově. Místo solidního rozjezdu musejí v Olomouci pomalu tlumit vzrůstající nervozitu mezi fanoušky.

„Divákům hodně dluží. Všichni si mysleli, že druhou ligou snadno projdeme, i když jsem na to upozorňoval, že je to těžká soutěž a teď se to potvrzuje," říká trenér Olomouce Leoš Kalvoda.

Právě Kalvoda se podílel na znojemském „zázračném" vzestupu v posledních letech. V předminulé sezoně tým senzačně přivedl do ligy a pak ho tam, navzdory nekonečným útrapám s nevyhovujícím domácím stadionem, málem i zachránil. I přes sestup dostal nabídku v angažmá pokračovat, což svědčí o tom, jak si jeho práce ve Znojmě vážili.

Ostřílený kouč však s díky odmítl a vyslyšel volání domova. Do sobotní bitvy povede Sigmu a takřka dokonalá znalost soupeře může být nezanedbatelnou výhodou.

„Samozřejmě je to krátká doba. Za měsíc a půl se toho moc změnit nedá. Hráči mají věci a někdy bych řekl i zlozvyky, zažité dlouhodobě. Ale to samé platí i pro mě tady v Olomouci," přemítá Kalvoda nad tím, jak moc se Znojmo za dobu jeho nepřítomnosti mohlo změnit. „Dobře posílili a zaplnili mezery. Vrátil se jim záložník Tomáš Okleštěk, což je tvůrce hry, na hrotu je zabiják Libor Žondra. Velmi dobrý nákup byl i příchod hráčů Mira Kovačiče a Jana Pázlera," dodal kouč Olomouce.

Na druhé straně bitevního pole však bude stát stratég, který má svého soka také velmi dobře přečteného. Znojmo vede Oldřich Machala, někdejší hráčská ikona Sigmy. Nikdo neodehrál v modrém dresu v nejvyšší soutěži víc zápasů než on.

„Bude to určitě prestižní zápas pro obě strany. Proti áčku Sigmy to bude pro mě poprvé, jezdívali jsme tam hrát jen proti B-týmu," svěřil se nyní na znojemském webu Machala.

Sigmu považuje za jasného favorita. Nejen sobotního zápasu, ale celé soutěže. „Má určitě nejlepší kádr ve druhé lize s minimálně zdvojenými posty. Hraje se jim ale hůře, protože je to jak se Spartou v první lize, každý se chce na ně vytáhnout. My samozřejmě také," řekl Machala.

V obou týmech řeší před vzájemným soubojem střed obrany. Sigma získala v týdnu zkušeného Jana Rajnocha z Liberce a je nanejvýš pravděpodobné, že ho Kalvoda hned pošle do základní sestavy.

„Herní výpadek měl jen týden. Trénoval normálně a od středy už se zase zapojil do přípravy s námi. Už má něco za sebou, takže by neměl mít problém naskočit do mančaftu," míní trenér Sigmy.

Znojmu naopak stoper bude chybět. Hráč Todor Yonov pyká za červenou kartu s Vlašimí. Do základu se tak nejspíš posune obránce Martin Hudec, na Hané také víc než dobře známý. V Sigmě hrál ligu šest let, poznal evropské poháry a odrazil se k zahraničnímu angažmá.

Hráčský příběh pak ještě může vylepšit ostrostřelec Václav Vašíček. Pro mladého útočníka je Znojmo osudové angažmá. Góly pravidelně střílel zatím jen v jeho dresu. V minulé ligové sezoně jich dal deset. Proti Sigmě ale na jaře chyběl kvůli zranění a totéž hrozí i teď. Kvůli bolavým zádům tréninky proklusal kolem hřiště.

I bez něj to ale dnes může být parádní podívaná. Na diváky čeká v Olomouci od 17.00 skutečná lahůdka.

JIŘÍ FIŠARA

MARTIN SMEJKAL