Soupeř, se kterým letos utrpěli největší prohru, čeká znojemské fotbalisty zítra od pěti hodin odpoledne na jejich hřišti. Do Znojma přijede střížkovská Bohemka a domácí jí budou chtít vrátit podzimní prohru 1:4. Utkání se tehdy hrálo za podmínek na hranici regulérnosti, neboť během zápasu napadlo několik centimetrů sněhů. Těžký terén tak svědčil soupeři, který se vyznačuje více bojovnosti než fotbalovostí.

„Chceme jim to oplatit se vším všudy. Je to remízový král. To svědčí o tom, že velice dobře brání a dostávají málo gólů, ale také jich moc nedávají. Chceme za každou cenu vyhrát," hlásí před utkáním znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Bojovná nálada je také mezi hráči. „U nich se hraje velice špatně, proto jim to doma musíme všechno vrátit i s úroky. Bude to utkání o tom, kdo dá první gól. S námi remízu neudělají," říká odhodlaně matador znojemského týmu Matúš Lacko.

Znojmo nastoupí po dvou zápasech v plné síle. Nejprve chyběl vykartovaný Marek Heinz, pak se k němu přidal Todor Yonov. „Určitě nám chyběli, ale kluci, kteří je zastoupili, ukázali že mohou hrát také," poznamenal Lacko.

Znojmu se letos vyhýbají zásadní zranění, která by tým nějak oslabovala. „Je to jen dobře. Pravděpodobně je to tím, že kluci poctivě trénují, ale mohli by tomu dávat ještě víc. Vypadá to, že cesta, kterou jsme nastolili, je správná. Může se stát cokoliv, ale zatím nám to drží," dodal Kalvoda.

Jeho tým je pod tlakem, ale úplně jiným, než byl zvyklý v předchozích dvou sezonách v druhé nejvyšší soutěži, kdy se pohyboval v dolní polovině tabulky. „Teď se láme chleba a musíme ukázat, co v nás je. Celou sezonu o něco bojujeme a kdybychom čelo ztratili, tak by naše práce byla na nic," upozorňuje Lacko.

Znojemské mužstvo se stále snaží držet při zemi a zatím se brání nějakým oslavám. „Oslavování k fotbalu patří. Nesmí se ale nic přehánět. Pokud se hraje i ve středu, tak mají hráči zákaz někam chodit. Ví, co si mohou dovolit, jsou to zkušení hráči. Je pod moji úroveň, abych je nějak hlídal, když se domluvíme na nějakých pravidlech. Poznám na tréninku, když nějaký hráč hodně oslavoval," prozradil znojemský kouč.

Ten má ve Znojmě smlouvu do konce sezony s roční opcí. „Byli jsme domluveni, že když skončíme do desátého místa, tak se automaticky obnoví. Ve Znojmě bych zůstal, žádnou jinou nabídku nemám a byl bych sám proti sobě, kdybych nezůstal, když jsem tu spokojený," sdělil Kalvoda.

Znojmo je blízko historickému úspěchu. Před třemi lety postupovalo z MSFL a nyní je krůček od nejvyšší soutěže. „Nečekal jsem, že budeme tak nahoře. V koutku duše si ale každý říkal, že se to zlomí a nebudeme hrát naspodu. Podařilo se nám i něco navíc," hodnotí Lacko.

Ten je stálicí znojemského mužstva, hrál za ně už v MSFL. „Soupeři jsou ve druhé lize na vyšší úrovni, využijí každou vaši chybu. Musíme hrát o sto procent lépe než v nižší soutěži a soustředit se na každý zápas. Je to více profesionálnější a i chod našeho klubu se posunul dál. Nám to ale nestačí chceme výše," směje se šestadvacetiletý záložník.

FNL 27. kolo – neděle 12. 5.

Znojmo – Bohemians Praha 17.00

Postavení v tabulce:

Znojmo – 2., 49 bodů.

Bohemians Praha – 11., 27 bodů.

Poslední vzájemný zápas:

Bohemians – Znojm 1:4. Branky: 17. Šenkeřík, 50. Grussmann, 68. Penc, 88. Vojta – 25. Buchta