Jihomoravané totiž v šestnácti kolech posbírali 31 bodů a na druhé místo za Bohemians 1905 je odsunulo pouze horší skóre. „Za každou cenu k postupu nevzhlížíme, chceme čeřit horní příčky tabulky a potrápit aspiranty postupu," uvedl znojemský trenér Leoš Kalvoda.

Jenže podzimní jízda 1. SC, při níž tým obdržel pouze třináct branek, nezůstala bez odezvy u vedení klubu, které se případnému postupu nebrání. „Nějaké finanční možnosti a rezervu máme. Chystáme vybudovat umělé osvětlení," řekl prezident Ota Kohoutek. V případě historického úspěchu Znojmo potřebuje vyhřívaný trávník, i když fotbalové řády povolují odehrát maximálně jednu sezonu na cizím stadionu.

Znojemský kádr se před jarním pokračováním Fotbalové národní ligy, jak se od nového roku druhá nejvyšší soutěž jmenuje, dočkal obměny. Opustili jej čtyři hráči základní sestavy obránci Avdič, Šilinger, Sukup a nejlepší střelec týmu Vašíček.

Naopak na hostování z Olomouce přišli nadějný útočník Adam Ševčík a především bývalý reprezentant a majitel bronzu z mistrovství Evropy 2004 Marek Heinz, který platí za největší osobnost soutěže. „Sukupa může nahradit Mudra, který podzim promarodil, vedle Yonova mohou na stoperu hrát Mička nebo Hnaníček. Ševčík byl zase se šesti brankami nejlepší střelec přípravy," podotkl Kalvoda.

Jeden útočník

Do útoku se v neděli proti desáté Karviné, kterou Znojmo hostí v půl třetí odpoledne, nejspíš postaví osamocený Heinz. „Těším se, že už to konečně vypukne. Druhá liga je bojovnější. Jsem připravený na soupeře, ale náš tým není jen o mě," sdělil Deníku Rovnost pětatřicetiletý útočník.

Znojmo upřednostnil před Příbramí, která usiluje o záchranu v nejvyšší soutěži. „Všichni chceme vyhrávat a na postup myslíme. Po podzimních výsledcích by byla škoda jej přenechat jiným týmům," dodal Heinz.

Kalvoda si od něho slibuje nahrazení šestigólového Vašíčka, který zamířil do Jihlavy. „Váša je víc rvavý typ, Mára se hodí do kombinace. Je to výborný fotbalista, jen musí své přednosti vložit ve prospěch mužstva. Pokud nebude jezdit po zadku jako ostatní, neprosadí se. Chci po něm, aby hru zrychlil, zjednodušil, někdy by totiž potřeboval druhý balon, rád si s ním hraje," směje se kouč.

Z patnácti přípravných utkání prohrálo Znojmo jen čtyři. Odložené úvodní jarní kolo si zpestřilo vítězstvím 4:0 v přípravě s Ústím nad Labem. „Zápas vyšel až moc dobře, za což až tak rád nejsem, ale Ústí loni druhou ligu vyhrálo, takže výhra nás povzbudí," doufal Kalvoda.

Klub testoval také kamerunského útočníka Daniho Chigoua, ale kvůli zanedbané kondici jej neangažoval.