Domácí rozlučka se sezonou opavským fotbalistům nevyšla, ale hosté ze Znojma udělali reparát po domácím debaklu s Vlašimí. Slezané se Znojmem neuhráli ani bod, navíc jejich výkon nebyl žádnou velkou hitparádou. Jihomoravané, kteří hráli ještě o teoretickou postupovou naději, těžili z dobrého přechodu do útoku a zaslouženě si odvezli tři body.

Znojmo na svůj první úder nečekalo dlouho. Už po dvou minutách se rozběhl záložník Bronislav Stáňa a střelou o tyč otevřel skóre. „Rychlá branka nám pomohla, dál jsme podnikali rychlé kontry, Opava to měla těžké," podotkl znojemský trenér Radim Kučera.

Stáňa se trefil vzápětí ještě jednou, ale radost mu zkazil zvednutým praporkem pomezní rozhodčí. Domácí byli směrem dopředu nevýrazní. Naopak ve třiatřicáté minutě se v dobré střelecké pozici zjevil jeden z nováčků v sestavě Jihomoravanů. středopolař Radim Nehyba, avšak přestřelil branku. „Chtěl jsem poslední domácí zápas zvládnout co nejlépe, na rozdíl od hráčů, kteří si šli zahrát přátelák," zlobil se opavský trenér Jan Baránek.

Slezané se ke slovu dostali až v závěru poločasu. Radim Grussmann místo nahrávky na volného Nemanja Kuzmanoviče v pádu nasměroval míč pouze k brankáři Znojma Jiřímu Dolečkovi, který dostal přednost před Vlastimilem Veselým.

Velké zmatky v pokutovém území hostů nadělal až v závěru poločasu centr Václava Mozola. Za zmínku pak stála také rána obránce Matěje Hrabiny.

Po přestávce nejdříve ztroskotal na Dolečkovi opavský útočník Jakub Přichystal. To hosté byli úspěšnější, po centru Stáni se trefil hlavou Libor Žondra. Slezany vrátil do hry Václav Jurečka, který o pár minut později prostřelil Dolečka.

Když už to vypadalo, že se Opava nadechuje, našel znojemský obránce David Helísek podruhé v utkání Žondru a ten definitivně zlomil Opavským vaz. Snížení Tomáše Mrázka v nastavení bylo už jen kosmetickou úpravou. „Na vítězství jsme nedosáhli, z naší strany to nebylo ani o dobrém výkonu. Mrzí mě to kvůli fanouškům, hráči si neuvědomují, co v nich mají," dodal opavský trenér.

Znojmo tak odčinilo úterní domácí debakl s Vlašimí 0:4, jenže výsledek z Karviné, která porazila Pardubice 2:0, jim dal před posledním utkáním doma s Vyšehradem jistotu účasti ve Fotbalové národní lize i v příští sezoně. „Na jaře se nám v domácích zápasech vytratila z naší hry lehkost, což dokumentoval poslední zápas. V Opavě jsme ale dobře kombinovali, domácí se snažili, ale my jsme jim toho moc nedovolili. Před hráči musím smeknout. Nechtěl jsem sezonu dohrávat v letargii, kluci dnes ukázali, že umí hrát fotbal," poznamenal Kučera.

„Otázkou je, jak by naše hra vypadala pod postupovým tlakem," doplnil bývalý hráč Opavy.

Radim Kučera ještě v loňské sezoně působil jako Baránkův asistent v Městských sadech a fanoušci nezapomněli. „Je příjemné, když přijedete jako soupeř a domácí fanoušci vyvolávají vaše jméno. Třeba se v budoucnu do Opavy vrátím," řekl závěrem trenér Znojma.

Znojemský tým tak s určitostí a bez ohledu na ostatní výsledky zakončí sezonu 2015/2016 na třetím místě za postupujícími.

Opava – Znojmo 2:3 (0:1)

Branky: 73. Jurečka, 90.+2 Mrázek – 66. a 75. Žondra, 2. Stáňa. 
Rozhodčí: Dresler – Pochylý, Boček.
 ŽK: Ledecký. Diváci: 1226.

Opava: Květon – Pospěch, Simerský, Žídek (50. Dvorník), Hrabina – Grussmann (75. Schaffartzik), Jursa, Mozol, Kuzmanovič – Jurečka, Přichystal (58. Mrázek). Trenér: Baránek.

Znojmo: Doleček – Helísek, Mezlík, Odehnal, Bělíček – Njire (87. Svozil), Nehyba (60. Weber), Šumbera, Stáňa – Ledecký (70. Šamánek), Žondra. Trenér: Kučera.