A ne žádná neznámá jména. Odešel mimo jiné brankář Marek Schwarz nebo útočníci Radek Číp s Coltonem Yellow Hornem, který pravidelně patřil mezi nejlépe bodující znojemské hráče. „Potřebujeme hokejisty, kteří nejsou spokojení pouze s tím, že tady hrají. Stojím v týmu o takové, kteří chtějí vyhrávat a ne se pouze vést jako vagón a těch bylo hodně. I když se to bodově nezdá, nikdo z nich nechtěl na sebe vzít roli tahouna,“ prozradil znojemský trenér Miroslav Fryčer.

Ten sice jména nově příchozích zatím neprozradil, nicméně poodkryl vizi, kudy se má klub v příští sezoně ubírat. „Jde o to, jak se mužstvo poskládá charakterově. Viděl jsem nedostatky, které jsem nechtěl, aby se opakovaly v následujícím ročníku. Nestojíme o žádné uspokojení, ale toužíme vést každý trénink jako zápas,“ líčil kouč, který Orly převzal až v závěru minulé sezony.

Ve Znojmě skončili všichni cizinci, nahradí je však jiní. „Chceme jich mít v kádru pět až šest. Pořád jsme český tým, i když hrajeme EBEL. Podepsaná jména nejspíš zveřejníme příští týden. Příchody máme potvrzené všechny, čekáme na jednoho cizince, na což nespěchám. Půjde o kluky s charakterem, kteří chtějí vyhrávat za každou cenu. Tým bude zkušenější, hráči budou mít mezi sedmadvaceti až třiceti lety a mají něco za sebou,“ pronesl Fryčer.

Jediným potvrzeným příchodem tak zatím zůstává brankář Patrik Nechvátal, který se na jih Moravy vrací po ročním angažmá v Innsbrucku. „Nechvátalův návrat mě překvapil, protože po jedné sezoně skončil v klubu, kde není snadné se prosadit. Navíc i v mladém věku tam měl pozici celkem slušnou, chytal hodně minut,“ přemítal dlouholetý bývalý znojemský útočník Radek Haman.

Hokejový brankář Patrik Nechvátal.
Znojmo beru jako domov. I proto, že ho mám napsané v občance, směje se Nechvátal

Překvapily jej však i některé odchody. „Třeba v Radku Čípovi jsem viděl velký potenciál, šlo o výborného hokejistu. Pokud se s ním umělo pracovat, byl to pravý lídr mužstva. Yellow Horn sice bodoval, ale když byl na ledě, mužstvo hrálo ve čtyřech. Jeho konec mě nezaskočil,“ řekl někdejší kapitán Orlů.

Znojemské mužstvo se přestavuje už druhou sezonu po sobě. Před tou minulou tým opustilo třináct hráčů a stejný počet naopak přišel. Změny ale pokračovaly i v rozjeté sezoně, kdy se vedení klubu snažilo reagovat na nepříznivé výsledky.

„Pro mě je to strašidelné. Jedna věc je vytvořit zdravou konkurenci a něco jiného vyměnit padesát hráčů za sezonu. Pokud se kádr neustále mění, je to složité pro nové hráče i ty starší. Když jsem ještě nastupoval, nikdy jsem neměl rád velkou fluktuaci v kabině,“ sdělil Haman.

Vedle zkušenějších hokejistů mohou také dostat prostor i mladíci. „Když mě někdo přesvědčí, že na soutěž má, je mi úplně jedno o koho jde. Jestli o Slováka, Kanaďana nebo českého hokejistu. Ať už má šestnáct nebo sedmatřicet, u mě rozhoduje výkon. Kdo mě zná, ví, že nemám problém do hry poslat šestnáctiletého kluka na úkor zkušenějšího hráče,“ doplnil Fryčer.