„Naštvaný, zklamaný, smutný. Nevím, jakým slovem by se to dalo popsat. Tenhle tým jsem si vybral, klukům jsem věřil. Věřím jim pořád, ale bohužel nám to hodně skřípe,“ hledal slova pro hodnocení zpackaného zápasu se Švýcary trenér Česka Jiří Veber.

Podobné bylo vyjádření i od samotných hráčů.  „Nevím, jak to popsat. Byla to naše nepřipravenost. Nehráli jsme aktivně, nebruslili jsme, nestříleli. Mysleli jsme si, že to půjde samo. Takhle se hokej nehraje,“ krčil rameny kapitán českého mužstva Petr Šidlík.

Švýcaři se ujali vedení ve dvanácté minutě první třetiny, když využili přesilovku. Čeští hokejisté měli pár slibných příležitostí, ale proměnit je nedokázali. „V prvních minutách byl český tým o něco lepší, měli jsme několikrát štěstí, že se nedostal dokonce do vedení. Pak jsme dali první branku, zlepšili se a už jsme si výsledek pohlídali,“ prohlásil trenér švýcarské reprezentace Alfred Bohren.

Jeho tým šel do dvoubrankového vedení na začátku druhé dvacetiminutovky. „Tohle byl asi rozhodující moment. Někteří hráči si asi přestali věřit,“ zamyslel se český kapitán.

Tíha dvougólového náskoku soupeře se pravděpodobně hodně promítla do hlav českých mladíků. „Měli jsme v první třetině nějaké šance, ale nedokázali jsme jít do vedení, což se dělo celý turnaj. Pro kluky tohle bylo asi těžké, protože jsou to přece jenom mladší kluci, i když někteří si myslí, že už jsou dospělí profíci. Nemají ale psychiku jako starší hráči, a to s nimi může zamávat. Do tohohle jsem se ale dostali my, nikdo jiný,“ podotkl český trenér.

Češi snížili v půlce zápasu na 1:2 a vzápětí hráli přesilovou hru pěti proti třem, která trvala půl druhé minuty. „Měli jsme dlouhou početní výhodu pět na tři, kde jsme sice nějakou střelu měli, ale nepropadla až za kvalitně chytajícího švýcarského brankaře,“ popsal Veber.

Švýcaři zvýšili opět na rozdíl dvou gólů hned v první minutě závěrečné části. V jejím průběhu zvýšili až na 4:1. Domácí hokejisté ještě v závěru utkání upravovali na 2:4.

Češi zatím na turnaji porazili pouze Dánsko. Pokud Dánové nevyhrají žádný zápas, tak mají čeští reprezentanti jistotu, že nesestoupí. Dnes hrají poslední duel s Lotyšskem. „Doufám, že nám dojde, že tohle není žádná sranda, že můžeme spadnout a začneme hrát a půjdeme do zápasu naplno. Musíme hrát pro kluky, kteří jsou o rok mladší, aby příští rok nehráli nižší skupinu,“ burcoval Šidlík.

Lotyši jsou nebezpečným soupeřem. V základní skupině porazili Němce, kteří postoupili do čtvrtfinále. „Myslím si, že Lotyši budou stejně aktivní jako Švýcaři. Týmy, které nejsou favorizované, tak hodně bruslí, snaží se hodně střílet,“ konstatoval kapitán Česka.

Trenér Veber hledal způsob, kterým by jeho tým nepředvedl v posledním zápase špatný výkon, jako proti Švýcarsku. „Musíme je namotivovat. Myslím si ale to, že mohou hrát na mistrovství světa, by měla být sama o sobě motivace. Neříkám, že to mají všichni. Některým stačí a hlavně jejich rodičům, že kluci jsou tady, aby je bylo vidět. Jenže když se ukážou v takovém světle, tak každý vidí, že jejich obraz není dobrý. Je to jen o tom chtít.  Je to teď hodně těžké. Leží to na nás na vedení, na mně, na hráčích. Musíme se z toho vyspat a připravit se na poslední zápas turnaje,“ uzavřel.

Česko – Švýcarsko 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)

Branky a asistence: 27. Slováček, 60. Hudeček (Šidlík) – 12. F. Schmutz (Busser, Rouiller), 22. Zangger (Brandi), 41. Brandi, 52. Schmutz F. (Baltisberger). Vyloučení: 8:8. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Gebei (HUN), Sjoqvist (SWE) – Hull (CAN), Yletyinen (SWE). Diváků: 473. Střely na branku: 27:36 (14:13, 8:11, 5:12).

Česko: Polívka – Šidlík (C), Šulák, Košťálek, Houfek, Knot, Štencel, Běhal – Machač, Vrána, Tomeček – Slováček, Simon, Hudeček – Sedláček, Matějíček, Soumelidis – Zadražil, Volek, Procházka – Chlapík.

Švýcarsko: Nyffeler – Lanzarotti, Baltisberger, Rouiller, Busser, Kreis (C), Sartori, Zuber – Balmelli, Dunner, Herzog – Schmutz F., Brandi, Zangger – Schmutz J., Sieber, Muller – Kummer, Diem, Simion – Studer.