K aktuální situaci a vlastnickým poměrům ve znojemském hokejovém klubu se pro Znojemský deník Rovnost vyjádřil Stanislav Hahn, jeden z jednatelů a desetinový podílník společnosti Orli Znojmo, která klub vlastní. V den, kdy znojemští hokejisté vstupují do druhého ročníku mezinárodní soutěže EBEL, vysvětluje, proč firma měnila složení a podíly vlastníků. Ujišťuje, že fungování klubu, jehož součástí je nyní i kontroverzní podnikatel Pavel Čech, není ohroženo.

V červnu společnost Orli Znojmo v tichosti změnila strukturu vlastníků i jednatele. Proč společnost zastupující znojemský hokejový klub k této změně sáhla?

Důvod byl prostý. My jednatelé i ostatní partneři, kteří se kolem znojemského hokeje pohybujeme, máme po celou dobu maximální snahu o zachování hokeje ve Znojmě na určité úrovni. Hrála se tu dva roky první liga, pak přišla příležitost hrát atraktivnější EBEL ligu. Podařilo se nám do ní vstoupit a na to, abychom ji mohli hrát, jsou potřeba určité finanční prostředky, které bohužel znojemský region negeneruje. Nejsou tady tak velcí sponzoři, kteří by byli připraveni do hokeje vstoupit a stát se strategickými partnery. Proto se celou dobu snažíme hledat strategického partnera mimo znojemský region, a to jak v České republice, tak v Rakousku.

A mají tedy vaše nedávné změny ve vlastnictví klubu v tomto směru nějaký výsledek?

Naskytla se určitá možnost vstupu strategického partnera, a to prostřednictvím pana Čecha, o kterém jste psali. Ten má s klubem společné to, že nám již několik partnerů pomohl sehnat. Partner projevil zájem, předložil také své podmínky, včetně kapitálového vstupu do klubu. S tím nemáme problém, protože největším přispěvatelem do rozpočtu za poslední tři roky je nyní ostatně pan Ohera s osmnácti miliony korun (šest milionů každou sezónu), dva miliony jsem za toto období přispěl já a vše ostatní jsou sponzorské peníze, které se nám s velkou námahou daří získávat. Sponzorské příspěvky, ať už od bývalých společníků nebo dalších přispěvatelů, ale na zajištění rozpočtu nestačí, proto potřebujeme strategického partnera, který by pomohl zabezpečit co nejkvalitnější hokej ve Znojmě i v budoucnu.

Jeden z jednatelů a desetinový podílník společnosti Orli Znojmo Stanislav Hahn.Přibližte tedy ještě jednou, jakou má nový jednatel a kontroverzní podnikatel Pavel Čech v tom všem roli?

Pan Čech a jeho firma jsou tu proto, že partner, s nímž jednáme, chtěl u něj takříkajíc zaparkovat šedesát procent podílu ve společnosti, které pak ve chvíli, kdy bude chtít vystoupil na veřejnost, převezme svou roli i podíl ve společnosti.

A co jeho minulost?

Tu jsme neřešili, pro nás je to právně bezúhonný člověk. Dohody s ním jsou takové, že pokud jednání s partnerem nepovedou k výsledku, který by znamenal jeho vstup do klubu, vrátí se podíl ve společnosti automaticky panu Oherovi jako největšímu přispěvateli. Nedochází tedy k žádnému zcizení či tunelování. Pravidla společnosti jsou navíc taková, že společnost má tři jednatele a všechna rozhodnutí musí podepsat dva z nich. Prakticky to znamená, že bez nás pan Čech neudělá vůbec nic.

Znojemský hokej pravidelně a významně podporuje i město. Informovali jste představitele města o těchto změnách?

S městem komunikujeme a komunikovat musíme. Už proto, že vlastní zimní stadion, na kterém trénujeme a hrajeme. Respektujeme také, že jelikož nám město významně přispívá, jsme pod drobnohledem kontroly. Osobně musím také dodat, že s ohledem na situaci, v níž se nacházím, bych byl úplně pošetilý, kdybych si přidělával problémy spojováním s nějakými údajnými lidmi s temnou minulostí, jak se o panu Čechovi psalo.

Jak pravděpodobné nyní podle vás je, že partner, jehož jméno zatím tajíte, do klubu skutečně vstoupí?

Jednání jsou velmi citlivá a v současnosti zveřejňované články jim příliš neprospěly. Záměrně jsme o nich zatím veřejnost neinformovali, vyjma povinného zápisu v obchodním rejstříku. S postupem hledání strategického partnera jsme samozřejmě seznámili město a potažmo pana starostu, aby nebyl překvapen vývojem událostí. Jednání mají tedy svůj vývoj, dohoda byla na spadnutí a věřím, že i po zveřejněných informacích k dohodě dojde.

Pouhá skutečnost, že vyjde veřejně najevo, že klub jedná se strategickým partnerem, může naplnění jeho vstupu vážně ohrozit? Vždyť ani nenaznačujete, jaká firma by o klíčový podíl ve znojemském hokeji měla zájem…

Když jednáte o dlouhodobé spolupráci s partnerem, který by měl do klubu v první fázi ročně dávat řekněme pět šest milionů korun, je to velice citlivá záležitost. Vůbec dnes, kdy všechny firmy šetří. Snažíme se partnerovi nabídnout produkt v podobě EBEL, mezinárodní ligy na vzestupu,v co nejlepší podobě.

Pokud by jednání selhala a partner do klubu nevstoupil, bude tím podle vás ohrožena budoucnost hokeje ve Znojmě?

Problémem hokeje, a to nejen ve Znojmě, je to, že nejde o výdělečnou záležitost. U hokeje, a u sportu v Česku vůbec, musí být člověk trochu mecenáš, tak jak býval ve Znojmě pan Vlasák. I proto stálo na novém začátku klubu jedenáct lidí. Mysleli jsme si, že každý ročně ze svého podnikání přispějeme zhruba milionem a další příjmy budeme mít ze vstupného, z příspěvku města a podobně a budeme moci hrát co nejkvalitnější soutěž. Bohužel ale postupně společníci odstupovali, a i když nižšími příspěvky, dál hokej podporují sponzorsky, čehož si vážíme. Jejich postoj chápeme, ale počty jsou jednoznačné. Bez strategického partnera, který přinese ročně alespoň pět nebo šest milionů, se jednoduše neobejdeme.

Jeden z jednatelů a desetinový podílník společnosti Orli Znojmo Stanislav Hahn.

Dnes nastoupí Orli k prvnímu zápasu nového ročníku EBEL v Salzburku. Je klub tuto sezonu připraven odehrát bez ohledu na to, jak dopadnou ona jednání o vstupu nového spoluvlastníka?

V každém případě ano. Rozpočet bude zajištěn a sezonu v každém případě odehrajeme. O zajištění dlouhodobé budoucnosti budeme dál jednat. Doufáme, že přinesou výsledek do konce roku. Pokud jde o roli pana Čecha, systém dohod je nastavený tak, že pokud strategický partner nevstoupí do konce dubna příštího roku, vlastnické poměry se vrátí do stavu, který existoval před jeho příchodem a budeme dále usilovat o získání strategického partnera vlastními silami.