Na jih Moravy přišlo před sezonou nové trenérské duo Radim Rulík – Václav Baďouček. Kromě nich přibyli do týmu jen dva noví hráči, Jaroslav Mrázek ze Sparty a Martin Rýgl z Liberce. Mančaft tak zůstal od loňské sezony prakticky nezměněn.

Jednou ze stálic znojemského hokejového mužstva je osmatřicetiletý Radek Haman. Vloni tu odkroutil devátou sezonu, a to, že by měl působit někde jinde, si prý snad už ani nedokáže představit. „Přirostlo mi to tu k srdci,“ svěřil se Haman Deníku.

Letní příprava prý byla výborná. „Rozhodně něco úplně jiného, než co jsme tu zažívali ty předchozí roky. Nechyběla jí pestrost, ale ani náročnost. Dělali jsme vše, co podle mě hokejisti dělat potřebují,“ pochvaloval si skutečnost, že příprava pro ně nebyla jen bezmezná dřina, ale taky zábava. „Všichni z ní měli dobrý pocit,“ byl si jistý Haman.

Kromě pestrosti a náročnosti našel Radek Haman ještě jedno substantivum, které si s letní přípravou spojuje. „Vyváženost,“ pokyvoval hlavou. „Nešlo jen o zaměření na rychlost nebo výdrž, ale taky na dynamiku, protahování, odolnost proti zátěži,“ vypočítal na prstech.

Na otázku, která část tréninků ho nejvíce bavila, odpověděl s typickým šibalským úsměvem, který je mu vlastní. „Mě nejvíc bavila rehabilitace,“ culil se, ale hned dodal: „Kromě rehabilitace mi hodně sedly taky hry, člověk se při nich tak nějak uvolní a užije si srandu.“ Pro hokejisty připravili jejich trenéři basketbal, fotbal nebo florbal. „V rehabilitačním dni jsme navíc měli na výběr mezi tenisem, badmintonem a squashem, velký zájem byl hlavně o ty první dva sporty,“ uvedl možnosti, které on a jeho spoluhráči v letní přípravě měli.

S novým trenérským tandemem je navýsost spokojený. „Samozřejmě, že mezi trenéry a hráči musí existovat jistý odstup a respekt, ale na druhou stranu se mezi námi, hráči a trenéry, vytvořila jistá forma kamarádství, přičemž ale všichni víme, kde je hranice, za kterou se nedá jít,“ upozornil na disciplinovanost hokejistů Haman.

Podle jeho slov to takhle ve Znojmě fungovalo vždycky. Hráči teď mají třítýdenní volno. Většina z nich se chystala na dovolenou do zahraničí, Radek Haman mezi ně ale nepatří. „Budu na chalupě na Vysočině, tady si vždycky skvěle užiju klidu a pohody,“ usmál se spokojeně. Jednadvacátého července obují hráči po dovolené brusle a vyjedou na led. Za deset dní potom je čeká první přípravný zápas, se Skalicí.

„To víte, že se na led těším. Ono když se v letní přípravě rozběhnete, musíte pořád běžet sám od sebe. Na bruslích když se rozjedete, docela dlouho to pak jede samo, aniž by se člověk musel nějak extra namáhat,“ ukázal na závěr, že jej smysl pro humor nikdy neopouští.