Páteční výjezd k maďarskému Fehérváru přinesl znojemským Orlům již druhou prohru s tímto soupeřem. První třetina byla pro Znojemské aktivnější, Orli hráli několik přesilovek včetně výhody pěti na tři. Prosadit se však nedokázali.

V první třetině gól nepadl, zato ve druhé se nestačilo počítat. Orly poslal do vedení Ondřej Fiala, který přihrávkou zpoza branky trefil odkrytou klec. Následoval vyrovnávací gól domácích, kteří obratem po pouhých třiceti sedmi vteřinách vstřelili další. Ve třetí třetině vyrovnal skóre Richard Pavlikovský svojí dělovkou a zapsal si tak svůj první gól v orlím dresu.

Rozhodující branka padla minutu před koncem, kdy znojemští hokejisté hráli ve třech a domácí toho využili.

„Můžeme se zlobit sami na sebe, že jsme nedokázali z našich šancí více vytěžit," sdělil k páteční prohře asistent znojemského trenéra Milan Navrátil.

V nedělním zápase přivítalo Znojmo na domácím ledě Salzburg, na který se důkladně připravovali. Salzburg je totiž nejúspěšnějším klubem měsíce října.

„Jsme dobře připraveni a celkově hrajeme lepší hokej, než na začátku sezony," hodnotil formu svého týmu rakouský útočník Manuel Latusa.

Silný tým, který vyhrál devět zápasů v řadě, měl z Orlů respekt. „Ve Znojmě se hraje vždy obtížně, doma jsou velmi silní. V naší současné situaci ale myslíme na vítězství. Chceme udělat další krok k prvnímu místu," prohlásil tým salzburgských býků.

Šestnácté kolo přineslo tolik šancí, co by vystačilo na dva takové zápasy. Hosté byli v první třetině aktivnější a rychlým nástupem si vytvořili tlak.

„Věděli jsme, že Salzburg je silný tým a čeká nás rychlý hokej. V prvních pěti střídáních vyvinuli ohromný tlak," hodnotil domácí trenér Jiří Režnar.

Orlům se z Býků točila hlava a chvílemi nevěděli, čí jsou. Začali však tupit ostří soupeře a dostávat se do hry. Do druhé třetiny nastoupili Orli s jasným cílem, přehrát býčí obranu. A to se zdařilo již ve 23. minutě, kdy se od Jana Šedy odrazil puk za záda Gračnara.

Následovala hra, která připomínala horskou dráhu obou týmů. Světlé momenty se blýskly na obou stranách, nic zásadního však nepřinesly. Znojemský brankář Hovi zachytil pokus Mecklera a hostující brankář Gračnar zabrzdil o svoji hruď střelu Šedy, který se objevil sám před bránou. Ke konci čtyřicáté minuty zvládli domácí ustát i oslabení tři na pět.

Třetí třetina byla na branky hojná. Býkům se zdařilo zvýšit nastřelením puku do horního rohu Hoviho brány. Znojmo však bleskově reagovalo a Adam Havlík střelil tvrdě puk k tyčce. To však střelcům z žádného týmu nestačilo a za pár vteřin Salzburg odpověděl zvýšením na 4:2.

V 53. minutě skóroval Zdeněk Blatný a dal tak divákům naději. Následovala přesilovka domácích, kterou však nevyužili. Paradoxně střelil vyrovnávací branku Jan Lattner v oslabení.

„Vzal jsem to, jak se říká, na hada. Jel jsem jakoby do branky, snažil jsem se, vystřelil sem a padlo to tam, naštěstí," popsal zásah s úsměvem střelec Honza Lattner.

„Klobouk dolů před hráči, kteří ve třetí třetině ještě za stavu 2:4 věřili, že to dokážeme stáhnout. Ukázali jsme, že jsme tým a srovnali to," dodal znojemský trenér.

Rozhodčí přistoupil k prodloužení a nastavil tři minuty. Důraznější byli svojí hrou Býci, kteří si vydupali střelou za záda Hoviho vítězství.

„Škoda toho prodloužení, kdy zůstali tři hráči na modré čáře a soupeř toho využil," zakončil Režnar. Orli však získali alespoň jeden cenný bod, který zaslouženě vybojovali.

Orli přivítají již dnes na domácím ledě Lublaň. Utkání začíná v 18:30 hod.

ZNOJMO - SALZBURG 4:5 po prodloužení

Třetiny: 0:2, 1:0,3:2 – 0:1
Branky a nahrávky: 23. Šeda (Beroun, Beránek), 43. Havlík (Procházka, Fiala), 53. Blatný (Pavlikovský), 59. Lattner – 11. Fahey (Roe, Meckler), 20. Latusa (Meckler, Cullen), 42. Meckler (Roe, Fahey), 43. Lynch (Latusa), 62. Motzko (Latusa, Cullen). 
Rozhodčí: Kincses, Warschaw – Johnston, Nothegger. 
Vyloučení: 9:6. Využití: 0:2. V oslabení: 1:0. 
Diváci: 2562. 
Střely na branku: 35:40.
Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5.

ORLI ZNOJMO: Hovi – Sova, Pavlikovský, Thomas, Štach, Kolarz, Bořuta, Magovac – Lattner, Pucher, Blatný – Procházka, Fiala, Havlík – Beroun, Šeda, Beránek – Finsterle, Bartoš.
EC Red Bull Salzburg: Gračnar – Lynch, Milam, Heinrich, Fahey, Mühlstein, Boivin – Latusa, Cullen, Motzko – Brophey, Roe, Meckler – Kristler, Komarek, Keith – Pallestrang, Hofer, Brucker.

FEHÉRVÁR - ZNOJMO 3:2

Třetiny: 0:0, 2:1, 1:1
Branky a nahrávky: 24. Németh (Nemes), 25. Mihály (Benk, Yellow Horn), 60. Naglich (Jackman, Sarauer) – 22. Fiala (Havlík, Procházka), 52. Pavlikovský (Havlík, Blatný). 
Rozhodčí: Erd, Warschaw – Hofer, Nothegger. 
Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. 
Diváci: 3 419. 
Střely na branku: 19:39. 
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Sapa Fehérvár AV19: Rajna – Pozsgai, Gawryletz, Kiss, Jackman, Szirányi, Tokaji, Orbán, Hetényi – Benk, Yellow Horn, Mihály – Sarauer, Naglich, Banham – Kovács, Sikorcin, Magosi – Németh, Nemes, Kocsis.
ORLI ZNOJMO: Hovi – Sova, Pavlikovský, Thomas, Štach, Kolarz, Bořuta, Magovac – Lattner, Pucher, Blatný – Procházka, Fiala, Havlík – Beroun, Šeda, Beránek – Finsterle, Bartoš.

ROMANA ČERNÁ