Začátek jsme absolutně nezvládli a to nás stálo celé utkání. Toto se nesmí stávat mančaftu, který chce hrát v horních příčkách tabulky," přiznal kriticky domácí hráč Lubomír Štach, kterému se sice následně podařilo snížit, ale na převahu hostů to nestačilo. Kvůli vyloučení domácího hráče a kvalitním přesilovkám Villachu si hosté vedení udrželi až do konce.

První třetina rozhodla, když během prvních pěti minut soupeř nasázel znojemským hráčům hned tři přesné střely do svatyně. První dvě nezvládl odrazit domácí gólman Sasu Hovi , kterého obratem střídal Filip Landsman.

„Dostali jsme dvě rychlé branky a když se to stane, musím s mužstvem něco provést. Zvolil jsem výměnu gólmanů. Nebylo to proto, že bych v Hovim viděl chybu, první gól byl tečovaný, druhý odražený, těžko tedy přičítat vinu Hovimu," shrnul rychlou změnu v domácí bráně znojemský trenér Jiří Režnar. Orli hráli rozpačitě a tři góly za sebou jim hru ještě více roztříštily. Ke konci první třetiny dával Villach znojemské obraně zabrat, ale ta si s ním dokázala poradit. Orli hru zlepšili, ale gól se zasadit nepodařilo.

Po přestávce přišlo prosazení Znojemských, když domácí Lubomír Štach využil špatného výhledu hostujícího brankáře a zasadil úspěšnou střelou svůj první gól v sezoně. Poté však hru ovládli hosté, přišlo několik sporných momentů, které zneklidnily diváky i domácí hráče. Ve třicáté minutě dostal trest domácí Adam Havlík za zákrok v souboji ve středním pásmu – bodnutí špičkou hole. Trest mu trval až do konce utkání.

„Škoda vyloučení ve druhé třetině, jinak by to byl úplně jiný zápas," podotkl Landsman. Dalším potrestaným Orlem byl Antonín Bořuta, který si odseděl dvě minuty. Toho hosté využili a s jejich zvládnutou hrou v přesilovkách zužitkovali příležitost. Skóroval nejlepší střelec EBEL ligy, hostující Derek Ryan. Stejná situace se opakovala o dvě minuty později, kdy si k sobě během okamžiku přisedli Blatný a Beroun, což podráždilo domácí fanoušky.

Následně poslali rozhodčí oba týmy do kabin o dvě minuty dříve, což znamenalo, že vzniklou výhodu Villachu, hru pět na tři, dohráli hokejisté po přestávce. Po návratu z kabin navýšil vedení hostů hráč Villachu Gerhard Unterluggauer na 1:5.

Ač to pro Znojmo vypadalo jako bezvýchodná situace, nevzdávalo se. Pětačtyřicátá minuta přinesla kapitánu Orlů šanci, kterou zdárně proměnil a snížil na 2:5. Následoval jej úspěšnou střelou znojemský hráč Richard Pavlikovský a dal tak Znojmu naději na lepší konec.

Trenér znojemského týmu si vzal oddychový čas a odvolal brankáře. Této změny domácí využili a snížili na 4:5, o což se zasloužil Aleš Sova. Zbývalo jen sedm sekund do konce třetího dějství a napětí ovládlo všechny přítomné. Přišla pěkná šance, ihned po buly zakončoval domácí Zdeněk Blatný, který však těsně minul. Hostující tým se zapotil, ale vítězství nakonec přeci jen urval.

ROMANA ČERNÁ