„Viděl jsem zápas Znojma s Vídní v základní části i dva 
duely play off. Orli hráli dobrý hokej, soupeři jsou stále kvalitnější," hodnotil bývalý Orel Radek Haman, který za Znojmo odehrál pouze premiérový ročník v mezinárodní konkurenci.

návštěvnost lig
Nejvyšší průměrná návštěvnost evropských soutěží 2014/2015:

1. Švýcarsko 6 762
2. Německo 6 412
3. Rusko (KHL) 6 324
4. Švédsko 6 036
5. Česká republika 5 113
6. Finsko 4 336
7. Rakousko (EBEL) 2 967
8. Velká Británie 2 312

Soutěž sdružuje osm rakouských celků spolu s českým, slovinským, italským a maďarským zástupcem. Styl hokeje má velmi blízko ke kanadskému, i vzhledem k četnému zástupu hráčů ze země javorového listu. „V prvním roce jsme se snažili až moc dohrávat souboje a přizpůsobit se. Jenže třeba i Klagenfurt se letos ve čtvrtfinále proti Znojmu snažil hrát s pukem. Viděli jsme to i na mistrovství světa. Kanaďané věděli, kdy se mají opřít soupeři do těla, kdežto české hokejisty to stálo strašně moc sil, tvrdost v sobě nemáme," analyzoval Haman.

Sportovní manažer Orlů Rostislav Dočekal, který se do klubu vrátil loni v létě, pamatuje i účast klubu v české extralize. U EBEL vidí posun. „Že má svoji kvalitu, ukázala Liga mistrů. Salcburk či Vídeň postoupily do závěrečných kol, kdežto české mančafty se až na Spartu do vyřazovacích bojů nedostaly. Myslím, že bychom v extralize hráli kolem osmého místa," odhadoval Dočekal.

Herního posunu od přistoupení Znojma v roce 2011 si všiml také Haman. „Zpočátku mi to přišlo trochu jako chaos, jezdilo se v pěti hráčích do útoku. Jako když žáci lítají za pukem. Teď už se hra takticky přece jen posunula, týmy umí bránit. Pořád je ale k vidění hra nahoru dolů, což je pro oko diváka skvělé, protože se pořád něco děje," poznamenal bývalý hráč Komety Brno.

Orlům se za čtyři roky v soutěži podařilo nalákat na soupisku i několik zvučných posil. Dres Orlů oblékali například útočníci Pavel Rosa, Kim Strömberg či obránce Richard Pavlikovský. Pro nový ročník ulovilo Znojmo třeba jednoho z nejnadanějších českých beků ročníku 1994 Libora Šuláka. „Chci si vyzkoušet EBEL, která je podle mě kvalitní, i když ji spousta lidí podceňuje," uvedl Šulák.

Soutěž funguje jako dobrá příprava na ještě vyšší úroveň. „Hráči z české i slovenské extraligy mají ze začátku problémy s adaptací. Takže střety s borci, kteří mají v NHL odehráno někdy tři sta a víc zápasů, je nesmírně obohatí," mínil Dočekal.