Novopečený dvojnásobný otec Schwarz vynuloval rakouský Graz. Bez jediné změny v sestavě oproti derby s Vídní vstoupili do desátého kola mezinárodní EBEL hokejisté Znojma. Jejich soupeřem byl tentokrát tři zápasy neporažený Graz.

Orli zahájili zápas aktivně. Po čtyřiadvaceti sekundách se do slibné šance propracoval Colton Yellow Horn. V rozhodující chvíli byl ale faulován a domácím se naskytla možnost přesilové hry. Tu však Znojemští promarnili.

To na druhé straně zazvonila horní tyč branky po střele Kena Ograjenšeka. V jedenácté minutě dostal ideální možnost na ránu bez přípravy Yellow Horn, jenže měl problém se zpracováním a trefil už jen připraveného brankáře Hannu Toivonena.

Pouhých patnáct vteřin dělilo hokejové Orly aspoň od zisku jednoho bodu v derby s Vídní v devátém kole mezinárodní soutěže EBEL.
Orli padli v derby s Vídní. Rozhodla přesilovka pouhých 15 vteřin před koncem

Ofenzivní umění ale prokazovali i hosté, když se sám před Schwarzem zjevil Zintis Nauris Zusevics, na českého gólmana ani nadvakrát recept nenašel. V závěru si vyzkoušeli přesilovku i hosté, ani oni nebyli úspěšní.

Na počátku druhé třetiny nebyl k vidění příliš záživný hokej. To se změnilo v sedmadvacáté minutě, kdy byl vyloučen hostující Justin Buzzeo a po ráně Jana Pohla dorazil kotouč za bezmocného Toivonena David Bartoš. Poté předvedl pohlednou kličkovanou člen čtvrtého útoku Orlů Tomáš Guman, na konci akce byl ale na hranici pravidel zastaven a stav tak zůstal 1:0.

Znojmo následně hrálo čtyřminutovou přesilovku, v ní ale zahrál nedovoleně znojemský brankář Schwarz a síly na ledě se tak vyrovnaly. Brzy nato přišla menší šarvátka a Znojemští měli dokonce výhodu hry čtyř proti třem. V šestatřicáté minutě měl blízko ke gólu Petr Mrázek, ale těsně netrefil poloprázdnou branku Grazu.

Čtyřiačtyřicátá minuta patřila brankáři Schwarzovi, který zlikvidoval obrovskou šanci Evana Bropheye. Obě mužstva jinak ale precizně bránila, a když už se Znojemští dostali do úniku, byli zastaveni nedovoleným způsobem. V přesilovce to už Orlům ale vyšlo a o navýšení se postaral druhou brankou v zápase Bartoš. Z další akce mířil nebezpečně Yellow Horn.

V šestapadesáté minutě zahrozil kapitán Orlů Jiří Beroun. Vzápětí to zkusili hosté bez brankáře a navrch dostali přesilovku. Pojistku pro Orly ale zařídil střelou z vlastního pásma Antonín Bořuta a Znojmo zvítězilo 3:0. „Jsme šťastní jak po sportovní rovině za výsledek, tak i po té osobní. Mára Schwarz je do hokeje takový fanatik a po včerejším narození syna mu dnes kluci pomohli k čistému kontu. To je pro něj asi nejkrásnější dárek. Výsledek vypadá jednoznačně, ale zápas byl velmi těžký, museli jsme kluky udržet koncentrované a v nasazení, aby soupeři nedovolili nějaký brejk nebo přečíslení. Graz je umí využít. Chyb jsme ale udělali minimum a hráli to, co jsme si před zápasem řekli,“ poznamenal trenér Orlů Roman Šimíček.

Orli se po deseti kolech drží na druhém místě tabulky a nyní je čekají dva duely na ledě soupeřů. Ve čtvrtek nastoupí v posledním zápase první čtvrtiny ve Villachu a v neděli pak vyzvou Orli Linz. Doma se představí až za čtrnáct dní proti maďarskému Fehérváru a italskému Bolzanu.

Situace z léta v bítovské zátoce Horka, kde bylo extrémně málo vody.
Sucho omezilo vodní dopravu a poprvé za 23 let zrušilo tradiční zamykání řeky

Orli Znojmo – Moser Medical Graz 99ers 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 27. Bartoš (Yellow Horn, Pohl), 49. Bartoš (Yellow Horn, Pohl), 60. Bořuta (Lattner, Plíhal).
Rozhodčí: Gruber, Sternat – Ettlmayr, Raković. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 2643. Střely: 44:22.

Znojmo: Schwarz – Stehlík, Pohl, Lattner, Bořuta, Biro, Šnajnar, Zajíc – Mrázek, Bartoš, Yellow Horn – Němec, Plíhal, Číp – Beroun, Matuš, Račuk – Novák, Guman, Csamangó – Špaček.

Graz: Toivonen – Iberer, Weihager, Strohmeier, Carlsson, Laakso, Unterweger, Petrovitz, Soritz – Setzinger, Ograjenšek, Zusevics – Oberkofler, Brophey, Woger – Buzzeo, Higgs, Nixon – Pirmann, Zierer, Natter.