Znojemští si s předstihem téměř dvou měsíců zajistili v rámci EBEL poprvé přímý postup do play-off a nyní tak budou bojovat pouze o umístění v té lepší části tabulky. Na druhou stranu skončili svěřenci trenéra Jiřího Režnara na pátém místě a neobdrželi tak žádný bonusový bod. Cílem v nadstavbové části je dostat se do Top 4 a play-off začínat na domácím ledě.

V nedělním prvním domácím utkání nadstavby přivítají Orli rakouskou Vídeň a stejně jako v posledním vzájemném střetnutí se očekává nájezd stovek vídeňských fanoušků. Vídeň je každoročně žhavým kandidátem na zisk titulu a jinak tomu není ani v letošní sezoně.

Vídeňští se po základní části usadili na prvním místě tabulky a v posledním zápase dokonce rozstříleli Villach 11:1. Kádr Vídně se navíc chlubí hráčem, který se představí na únorových Olympijských hrách v Soči. Je jím ex-chomutovský dvoumetrový obránce André Lákos. Mezi náhradníky pak figuruje útočník Rafael Rotter.

V minulých sezonách se Vídeň těšila oproti Orlům skvělé statistice a příliš radosti českému celku nepovolovala. Včetně vítězství ve čtvrtfinále minulé sezony, kdy vyprovodila Znojmo v poměru 4:1. V letošní sezoně ale nastal obrat a vídeňští hokejisté dvakrát Znojmu podlehli, z toho jednou dokonce na domácím ledě před vlastními fanoušky. Orlům tedy mají co oplácet.

„Znojmo se od minulé sezony výrazně zlepšilo, je zase o něco kvalitnější a nebezpečnější. Dokazují to i letošní výsledky, my musíme hrát velmi dobře a soustředit se na náš styl hry," říká hlavní trenér Vídně Tommy Samuelsson.

Orli v novém roce prohráli pouze jeden ze sedmi zápasů, a to právě s Vídní.

„Nadstavba je trochu takové malé play-off, ty zápasy jsou všechny stejné a hlavně v odpovídajícím tempu," poznamenal k nejbližšímu programu kapitán Orlů Jiří Beroun.

Znojmo si díky zajištění play-off mohlo dovolit v posledních zápasech základní části nechat odpočívat ty nejzkušenější hráče a vyzkoušet mladé juniory. Jedním z nich byl také útočník Marek Špaček, který svými výkony zaujal a byl tak přeřazen trvale na soupisku A týmu.

„Zavolal si mě trenér Jiří Režnar a majitel klubu Pavel Ohera a oznámili mi, abych se přestěhoval do kabiny mužů. To mě velmi potěšilo a dodalo další motivaci, abych na sobě dál tvrdě pracoval," poznamenal k povýšení dvacetiletý znojemský odchovanec.

Špaček odehrál zatím v EBEL pět zápasů, v juniorské verzi EBYSL však zaznamenal již 45 bodů v sedmadvaceti zápasech.

„Po uzdravení některých hráčů jsme měli přetlak útočníků a Špaček se nám jevil jako kvalitní mladý útočník, takže jsme mu dali šanci se někam posunout. Na druhou stranu Lukáši Finsterlemu končilo hostování a nebyl to náš hráč, takže jsme se takto rozhodli," dodal ke změně v kádru trenér Režnar.

Do sestavy Znojma se zároveň vrací všichni chybějící hráči a pro nadstavbu tak bude kádr kompletní.

Celky na čtvrtém až prvním místě si rozdělily bonusové body od jednoho do čtyř bodů. V nadstavbové části nastoupí Znojmo k deseti zápasům, s každým z týmů se střetne doma i na venkovním výjezdu.

V únoru přeruší soutěž na necelý měsíc olympijská přestávka. Po skončení nadstavby si týmy na prvních třech místech vyberou soupeře podle svého uvážení od pátého až po osmé místo pro čtvrtfinále play-off, které se hraje na čtyři vítězné zápasy.

V neděli se ve Znojmě očekává bouřlivá atmosféra, znojemským hráčům se v posledních zápasech daří, příjezd nedalekého protivníka tak na tribuny přiláká i sváteční diváky. Utkání s Vídní začíná na znojemském ledě v 17.30 hodin.

MARTIN SMEJKAL