O prolomení domácí hradby Lince se Znojmo pokusí v pátek od čtvrt na osm večer. „My jsme jim výhru prostě darovali. Taky bych rád dal někdy tak šťastný gól jako oni ten čtvrtý. Měli prostě víc štěstí a my se u nich zase musíme vrátit do série," podotkl brněnský rodák ve znojemském dresu Zdeněk Blatný.

Orli se opět jako první ujali vedení, ale nedokázali je udržet dlouho. Hosté díky agresivní hře brzy vyrovnali a postupně zápas otočili. Znojemští hokejisté se dotáhli jen jednou. „Podali jsme dobrý výkon. Myslím si, že rozhodly přesilovky a oslabení, které jsme sehráli velmi dobře. Byli jsme efektivní v zakončení a můžeme si ze zápasu vzít dost pozitiv," prohlásil kouč rakouského celku Rob Daum.

Znojemští hokejisté vstoupili do utkání bez zkušeného slovenského obránce Richarda Pavlikovského, který má virózu. V brance dostal tentokrát příležitost Jakub Čech.

Úvodní dějství přineslo větší aktivitu domácích Orlů, kteří se také jako první ujali vedení. Hosté z Lince ale našli velmi brzkou odpověď. Orli i nadále hrozili hlavně v přesilových hrách, kterou jako první proměnil útočník Blatný. I tentokrát Linec dokázal bleskově dotáhnout, i když přesný zásah Leblera potvrdil až videorozhodčí.

Ve druhé třetině linečtí hráči Andrew Kozek a Patrick Spannring drsným způsobem vyřadili ze hry znojemské rychlíky Martina Podešvu s Adamem Havlíkem. Oba fauly potrestali rozhodčí vyloučením do konce utkání. „Když jdete dvakrát do mantinelu a dostanete ránu, potřetí už tam prostě nejdete. To je povaha nás Čechů a Slováků. Určitě nás tím vystrašili, ale takhle se v play off hraje," upozornil znojemský trenér Jiří Režnar. „Uvidíme, jak na tom budou zranění Havlík s Podešvou," dodal kouč.

Znojmo nabídnutými výhodami pohrdlo. „Rozhodly také přesilovky. Rozhodčí potrestali fauly soupeře, měli jsme dvakrát pět minut šanci, ale bohužel jsme udělali dva fauly a výhoda pěti minut se najednou ztenčila. Pak už je to k ničemu," pravil Režnar.

Rozdílový gól vstřelila kanadská hvězda Lince Jason Ulmer, když bleskurychle proměnil přesilovku. V poslední třetině vyrovnal znojemský matador Peter Pucher, ale Linec se šťastnou brankou Patricka Leahyho ujal vedení v sérii.

MARTIN SMEJKAL