Překvapivá prohra. Znojemští trenéři neměli po čtyřech výhrách v řadě žádný důvod ke změnám. V neděli tak Orli nastoupili v totožné sestavě jako v posledním utkání proti Linzi. Soupeř ze Slovinska přijel posílen dvoubodovou výhrou nad Grazem v prodloužení, když bodoval po čtyřech zápasech. Ve Znojmě na Lublaň ale čekala těžká výzva, protože na jihu Moravy neuspěla od prosince roku 2014. Tehdy zde zvítězila 3:2 po nájezdech.

Orli zahájili duel ofenzivně a defenzíva Lublaně musela být v neustálé permanenci. Ve čtvrté minutě ztratila obrana hostů kotouč na útočné modré čáře. Znojmo se vydalo do rychlého protiútoku, který vedl polský talent Patryk Wronka. Po pohledné souhře s Liborem Šulákem šli Znojemští do rychlého vedení 1:0.

Domácí i nadále diktovali tempo hry a po další povedené akci Teddy Da Costa – Sean McMonagle se blýskl americký brankář ve službách Lublaně Jeff Frazee.

Hosté se osmělili až ve čtrnácté minutě, kdy zmatek před znojemským brankářem Patrikem Nechvátalem zachraňoval nedovoleným zákrokem Patrik Novák. V následné početní převaze si slovinský klub ale příliš nebezpečně nepočínal a Znojmo se bez velkých problémů ubránilo. Naopak se do úniku vzápětí dostal Tomáš Plíhal, na gólmana si však nepřišel. Podobně se vedlo i obránci Znojemských Marku Birovi.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hosté a dvě minuty tlačili Znojmo v obranném pásmu. Brankář Nechvátal si se šancemi poradil a do útoku se vrhli Orli.

Nejprve unikl obraně Lublaně Roman Tomas a po něm se do nadějné šance dostal také Da Costa, oba pokusy zlikvidoval Frazee. V sedmadvacáté minutě si čtvrtá formace Orlů vytvořila tlak, na jehož konci byl zakončující David Bartoš a Znojmo vedlo 2:0.

Hned po vhazování zasáhl hostující Gilbert Gabor znojemského Radka Čípa hokejkou v obličeji a domácí měli možnost dlouhé čtyřminutové přesilovky. Ta Orlům vyšla prachbídně, a dokonce v ní inkasovali kontaktní branku. Útočník Žiga Pešut si nabruslil sám až do útočné třetiny, kde prokličkoval kolem trojice bránících hráčů a střelou mezi beton a ruku překonal brankáře Nechvátala.

Znojmo mělo poté několik možností na navýšení vedení, jenže Bartoš, André Lakos ani Jiří Beroun kotouč do branky neprocpali. „My jsme veděli, že to bude těžký zápas. Paradoxně rozhodla ta naše dlouhá přesilovka, kde jsme přestali hrát naší taktiku a ještě jsme inkasovali. Pak už to nebylo ono. Lublaň má skvěle propracovanou defenzivu, ale šance tam byly. Co si budeme nalhávat, my jsme zkušený tým a tohle jsou ztracený body," přiznal kapitán Orlů Jiří Beroun.

Úvod třetího dějství byl ze strany Orlů nevydařený. Po střele od modré čáry vyrazil Nechvátal kotouč jen na hokejku Pešuta, a ten bez větších problémů dokázal vyrovnat na 2:2. Vzápětí šla Lublaň do vedení.

Po lehkém nahození Tima Ograjenšeka překvapivě zaplachtil puk až za záda Nechvátala. V jednapadesáté minutě měl vyrovnání na hokejce Plíhal, Frezee ale v pádu dokázal gólu zabránit.

Hosté zvládli i závěrečnou hru Orlů bez brankáře a získali všechny tři body. „Ráno jsme si na přípravě říkali, že porazit se můžeme jen sami v hlavě. Přesně tak to nakonec dopadlo. To že máme za dvě třetiny třicet střel a lidi nám tleskají, jak soupeře motáme, je sice hezké, ale hraje se na góly. Je to škoda, protože to trochu kazí práci, kterou kluci za poslední čtyři zápasy odvedli. Musíme získat body v Maďarsku," uvedl trenér Znojma Jiří Režnar.