Jestli Orly limitovala po celou sezonu neschopnost produktivity v přesilové hře, čtvrté utkání série tento fakt jen potvrdilo. Zato chorvatští hokejisté mají tuto činnost zvládnutou na jedničku. Ukázali to hned v úvodu utkání, kdy dokázali potrestat první prohřešek Orlů proti hokejové legislativě.

Pak hráli domácí tři přesilovky, jenže nic. Ba naopak. Chvíli po třetí hře v početní výhodě dostali gól podruhé. „Přesilovky jsou o kvalitě hráčů. My ji prostě nemáme. Máme hodně mladé mužstvo a na tohle všechno je potřeba čas,“ vrátil se k jalové koncovce Orlů v přesilových hrách Stloukal.

Jeho svěřenci se ale nevzdávali bez boje. Do druhé třetiny vlétli jako hurikán, jenže dvojku Záhřebu Ouzase se jim nepodařilo pokořit. Svítilo se opět za brankou Čiliaka, který vytahoval kotouč v době, kdy si odpykával trest Pláněk.

Velká šance se Orlům naskytla v závěru druhé třetiny. Nejdříve hráli pět na tři, poté dlouho proti čtyřem. Jenže scénář byl stejný. Záhřeb odolával seč mu síly stačily, Znojmo se dál trápilo.

Zlom přišel až v osmačtyřicáté minutě, kdy se prosadil Šeda. Na drama zadělal o minutu později Havlík, který zaznamenal kontaktní gól. „Musel jsem si vzít oddychový čas, aby se hráči uklidnili. Dostali jsme dva rychlé góly a viděl jsem na nich, že to s nimi otřáslo. Jsem rád, že jsme na to dokázali odpovědět,“ pronesl první muž záhřebské lavičky Marty Raymond.

Medveščak si zkušeně počkal. Pět minut před koncem dokázal zvýšit svůj náskok a o pár vteřin později ho znovu navýšil. Orli i přesto zatnuli zuby, zaryli své drápy do kožichu Medvědů a pokusili se o nemožné. A málem se jim to podařilo. Další dvě branky v síti Záhřebu z hokejek Bořuty a Havlíka se ale nakonec ukázaly domácím málo platné.

Pro Orly tak premiérová sezona v EBEL skončila. „Je to škoda. Úplně nás opustilo štěstí v zakončení, mohli jsme tu sérii alespoň trochu zdramatizovat. Nemuselo to vypadat tak blbě,“ zakončil Stloukal.

Statistika:
Orli Znojmo – Medveščak Záhřeb 4:5 (0:2, 0:1, 4:2)

Branky a nahrávky: 48. Šeda (Štach, Komínek), 49. Havlík (Podešva), 58. Bořuta (Pucher, Havlík), 60. Havlík (Štach) - 5. Siddall (Pokulok, Trukhno), 14. Kinasewich (Banham, Prpic), 28. Naglich (Banham), 56. Day (Banham, Kinasewich), 56. Pokulok (Letang). Rozhodčí: Rilar (SLO), Fussi – Ettlmayr, Hofstätter (všichni RAK). Vyloučení: 9:8 navíc 5 min. + do konce utkání Danton (ZNO), 5 min. + do konce utkání Waugh, 10 min. OT Sijan a 5 min. Trukhno (všichni ZAG). Využití: 0:2. Diváci: .

Znojmo: Čiliak – Bořuta, Škadra, Pláněk, Štach, Sova, Stehlík, Hájek – Danton, Bartoš, Kanko –Podešva, Pucher, Havlík – Beroun, Šeda, Lattner – Komínek, Videlka, Staněk – Jarůšek. Trenér: Martin Stloukal.

Záhřeb: Ouzas – Letang, Waugh, Sertich, Martinovic, Pokulok, MacAulay, Rajsar, Sijan – Kinasewich, Prpic, Banham – Trukhno, Day, Naglich – Zanoski, Brine, Siddall – Kostovic, Blagus, Kanaet. Trenér: Marty Raymond.