První proti osmému? Tahle zažitá rutina rozdělení soupeřů pro play-off v EBEL nefunguje, což znovu dokázala úterní volba protivníků pro vyřazovací část. Znojemští hokejisté sice proklouzli do rozhodující fáze sezony až z poslední příčky, ale ruce pryč od nich dala první Vídeň i druhý Salcburk. „Asi se nás bojí, když si nás nevybraly už první dva týmy. Jsme nevyzpytatelný soupeř, proto nás nikdo nechtěl,“ uvedl trenér Orlů Roman Šimíček na klubovém webu.

Po Znojmu sáhl až třetí Klagenfurt, který jej upřednostnil před Bolzanem. „Mohli jsme jen čekat, moc jsme jméno soupeře neřešili. Pokud chceme postoupit do finále, tak stejně musíme porazit kohokoli,“ pomýšlel i letos na nejvyšší příčky obránce Libor Šulák, který s Orly obhajuje loňské stříbrné medaile.

Čtvrtfinále play-off EBEL
Klagenfurt – Znojmo:

∙neděle 26.2., 17.30 (venku)
∙úterý 28.2., 19.45 (doma)
∙pátek 3.3., 19.15 (venku)
∙neděle 5.3., 17.30 (doma)
Případně:
∙úterý 7.3. (venku)
∙pátek 10.3. (doma)
∙neděle 12.3. (venku)

Bilance Orlů v EBEL s Klagenfurtem: 29 zápasů, 7 výher, 2 výhry v prodloužení, 8 proher v prodloužení, 12 proher, skóre 80:89.

Další čtvrtfinálové dvojice:
Vídeň – Innsbruck
Salcburk – Graz
Linz – Bolzano

Zatímco loni mělo Znojmo zajištěné play-off už dlouho dopředu a hrálo elitní nadstavbovou skupinu, kde vybojovalo z druhého místa Ligu mistrů, letos našponovalo nervy fanoušků na maximum. Vyřazovací část si zajistilo až úterní výhrou 7:0 nad Lublaní. „Soupeř nebyl odevzdaný, prostě jsme si řekli, že na něj vlítneme agresivně a povedlo se,“ poukázal Šulák na čtyři branky už v první třetině.

Orli postupem shodili ze svých křídel velký balvan hrozícího konce sezony už v únoru. „Určitě to z nás spadlo. V kabině jsme si zařvali, do půlnoci se poveselili a teď už se soustředíme na Klagenfurt,“ řekl Šulák.

Rakouský protivník má se Znojmem dlouhodobě aktivní bilanci, letos jej Jihomoravané zdolali pouze jednou a zbylé tři duely prohráli. „Play-off jsem zažil jako hráč i jako trenér, musí si to sednout a šlapat jako švýcarské hodinky. Soupeře si nastudujeme, ale v první řadě se musíme zaměřit na to, jak budeme hrát my. Chceme dokázat, že jsme postoupili oprávněně,“ sdělil Šimíček.

„Nadstavba nám pomohla, zvedli jsme si sebevědomí,“ připomněl Šulák sedm výher z deseti duelů.

Klagenfurt vyladil formu podobně, v elitní nadstavbě ovládl osm z deseti zápasů, dvakrát porazil i první Vídeň. „Se Znojmem jsme v uplynulých letech svedli velké bitvy, ze kterých jsme vyšli často vítězně. Nakonec to není o soupeři, ale o využití našich předností,“ řekl sportovní manažer Klagenfurtu Dieter Kalt.

Tým má oporu v Kanaďanovi Jamiem Lundmarkovi, v osmém nejlepším střelci soutěže s 26 góly. „Je to střelec, na něj si musíme dát pozor,“ varoval Šulák.

Své kanadské opory si váží také Orli – Colton Yellow Horn ve středu prodloužil smlouvu ve Znojmě až do léta 2018.