Každodenní brzké ranní vstávání teď mohou znojemští hokejisté klidně nahradit spaním až do oběda. A v době pravidelných tréninků třeba lyžovat na horách. Polevení disciplíny? Ani náhodou.

Hráči pátého celku mezinárodní soutěže EBEL si jen od víkendové porážky 2:4 se Salcburkem užívají čtyřdenní volno na začátku víc než třítýdenní zápasové pauzy způsobené olympijskými hrami. „Už jsme se na přestávku těšili," přiznává například útočník Jan Lattner.

„Prázdniny" Orlům skončí zítra, kdy se znovu pustí do dvoufázového tréninku. „Volno není na škodu. Sezona je hodně dlouhá, takže aspoň na chvíli vypneme od hokeje a nabereme psychické síly," říká spoluhráč Adam Havlík. „I proto jsme dostali zákaz přiblížit se zimnímu stadionu, jelikož tam v sezoně trávíme hodně času," směje se s 51 body nejproduktivnější Jihomoravan.

Zatímco ještě loni by Orli trávili pauzu před závěrečnými čtyřmi koly spíš jako na trní, letos si ji pořádně užívají. Díky tomu, že poprvé za tři sezony v EBEL hrají v lepší nadstavbové skupině už s jistotou postupu do vyřazovacích bojů. „Dosud jsme vždycky na poslední chvíli doháněli body, teď si naopak můžeme v klidu vyzkoušet nové věci na play off," vysvětluje s dvaceti brankami nejlepší střelec týmu Lattner.

Na rozdíl od předchozích dvou účastí ve čtvrtfinále nyní Znojmo myslí na mnohem vyšší mety. Dokonce i na titul. „Letos máme opravdu silný tým, takže věříme, že se o něj můžeme poprat," hlásí forvard.

Z dosavadních devíti zápasů ve vyřazovací části uhráli Orli pouze jedno vítězství, a to až v prodloužení. Hráči ale i na základě dosavadních výsledků věří, že letošní mužstvo je oproti loňskému výběru silnější. „Tehdy jsme nebyli tým, ale pouze dvacet individualit," upozorňuje Havlík. „Útok jsme měli silný, ale chyběl nám propracovaný defenzivní systém, se kterým se vyhrávají zápasy play off. Především v obraně jsme se zlepšili," dodává.

Na soupeře hrající často kanadským stylem nahazování puků platí i technická šikovnost znojemských hráčů. „V posledních letech jsme vždycky měli problémy hrát proti českým hokejistům, ale teď je to tragédie," říká útočník Manuel Latusa z vedoucího Salcburku, který prohrál čtyři ze šesti střetnutí s Jihomoravany.

Ti se po dlouhé pauze představí v zápase EBEL opět až v pondělí 24. února, kdy hostí třetí Bolzano. Ještě předtím si ve čtvrtek 20. února poměří v přípravě síly s extraligovými Pardubicemi.