Stejný model volí také nová znojemská posila Pavel Skrbek. „Už je to asi zvyk, ani nevím, jestli bych ještě zvládl přípravu s týmem. Už mám nějaký věk a spoustu cviků, co dělají mladí, nedělám já a naopak,“ vysvětluje osmatřicetiletý obránce, kterého Orli přivedli z Olomouce.

Samostatný model letního tréninkového drilu obecně volí spíš starší hokejisté, kteří šetří některé části těla a potřebují individuální přístup. Najdou se i výjimky.

Hokejista Tomáš Vincour (v bílém).
Otazníky vyřešeny: Krejčík a Vincour v Kometě pokračují, končí Trška

Data přípravy
ORLI ZNOJMO:
8. května – start letní přípravy
24. července – začátek tréninků na ledě
3. srpna – první přípravný zápas ve Vítkovicích

KOMETA BRNO:
22. května – start letní přípravy, hráči hned od začátku trénují i na ledě
1. srpna – první přípravný zápas v Třebíči

Znojemský kapitán Jiří Beroun je s Orly už od prvního srazu, přestože je mu sedmatřicet let. „Když jsou nějaké hry, dostávám od trenéra úlevy a jdu třeba na kolo. Rychlé změny pohybu mi totiž nesvědčí na kolena,“ říká Beroun.

Kapitán je s týmem od začátku přípravy také v Brně. Devětatřicetiletý Leoš Čermák má ale tu výhodu, že extraligoví šampioni nově prokládají suchou přípravu s tréninky na ledě, které dříve absolvovali až v červenci.

I někteří starší hráči raději vyhledávají kolektiv. „Jsem rád, když jsme pohromadě. Semkneme se hned od přípravy a začínáme fungovat už v létě, je potřeba vytvořit tým. Jsme na soustředění a daří se nám to,“ vzkazuje z Jeseníků Beroun.

V hokejovém světě je však stále častější trend individuální příprava. „Jen u nás v České republice je pořád zažité, že se dva měsíce trénuje, pak je měsíc volno a pak se jde na led. Všude je to tak, že hráči jdou až na kemp, tam se začíná. Příprava má směřovat k tomu, že ze zátěže jdete na led, tady to tak bohužel nefunguje,“ zmiňuje Zaťovič.

Adam Raška.
Posila Orlů Raška: My mladí kluci musíme dělat na ledě rozruch a být rychlí

Trend potvrzuje i Skrbek, který strávil převážnou část kariéry v cizině. Prošel NHL, nižšími zámořskými soutěžemi, švédskou i finskou ligou. „Chystám se na sezonu sám už asi dvacet let. Nevím, zda to má velké výhody, ale vzhledem k tomu, že jsem strávil patnáct let v zahraničí, tak než abych trávil i léto někde venku…“ připomíná i časový aspekt.

A přijít do startu přípravy na ledě bez kondice? To si hokejisté, kteří trénují samostatně, nedovolí. „Každý jsme profesionál a je to naše práce. Hrajeme přece o svoje peníze,“ říká Zaťovič.

Ilustrační foto
Od úvodu po závěr. Stostránkovou diplomku firmy zpracují za třicet tisíc