Ve Znojmě už se začíná orientovat. Strávil tu skoro šest týdnů v květnu a červnu, teď se připravuje s týmem skoro deset dní na ledě. Trenér znojemských hokejistů Václav Sýkora se však ve městě pořád moc nevyzná. „Už jsem sice něco zhlédl, ale pořádně to tu zná jen má dcera, která tu byla a prošla si celé město,“ směje se Sýkora na začátku své roční pouti extraligou.

Tým však už přece jen znáte lépe než na začátku. A taky podmínky ve Znojmě. Je tady něco jiné než jinde?


Ve většině ohledů jsou podmínky v extralize velice podobné. Ale ve Znojmě je oproti jiným klubům na výborné úrovni rehabilitace.

Dá se srovnat i s Finskem, kde jste taky trénoval?


To určitě dá. A je známo, že právě Skandinávci si na to potrpí.

Mnozí hráči říkají, že ve Znojmě našli rodinnou atmosféru. Vyhovuje vám, že tu není tak velký tlak jako třeba v tradičních klubech?

Ten tlak ještě nepřišel, na ten dojde až během sezony. Takže to jsem dosud nemohl poznat. Ale nemyslím si, že by to bylo jiné než jinde. I tady budou tlaky zeshora i zespoda, od vedení i od hráčů.

Máte nějaký konkrétní cíl pro nadcházející sezonu?


Samozřejmě extraligový ročník je dlouhý, ale základním cílem by pro nás mělo být dostat se do play­off. Pak se teprve uvidí. Na druhé straně dobře vím, že do vyřazovací fáze chtějí všechny kluby.

V přípravě se po letech objeví i domácí pohár, který vlastně Znojmo obhajuje.

Nevím, jestli ty zápasy kvůli tomu budou mít vyšší náboj, protože stejně musejí být brané především jako příprava. Já osobně si myslím, že v rozpisu většiny extraligových celků chybí víc konfrontace se zahraničními týmy. S jiným druhem hokeje. Takhle budeme potkávat ta samá družstva, co potom v extralize. Plus nějaké Slováky…

Jak to budete mít v sezoně s rodinou a dojížděním?

Určitě nebudu mít čas dojíždět domů do Čech tolik jako teď v přípravě.

Možná i kvůli tomu jste uvítal, že extraligu nebude hrát patnáct týmů, když byl vyloučen Vsetín.

Už takhle je termínovka dost hustá, takže z tohoto pohledu jsem samozřejmě rád, že se to změnilo.

Současný kádr už je konečný?


Teď o žádném příchodu nejednáme a myslím, že to tak zůstane. Samozřejmě dojde k zúžení týmu, protože momentálně máme k dispozici pět pětek.

Loni se to ale ve Znojmě taky říkalo a dva dny před startem extraligy přišel Jaroslav Svoboda.

To je ten případ, že se na trhu ukáže kvalitní volný hokejista. Neříkám, že se to nemůže stát také letos, ale nepočítáme s tím.

Takže jste s posílením spokojený…


Dostali jsme hráče na posty, které jsme chtěli obsadit. Mnoho hokejistů navíc neodešlo, takže ano, jsem spokojený.

První zápas váš tým vyhrál. Znamenají vůbec něco výsledky v přípravě?

Ze zkušeností už vím, že nejlepší je, když se něco vyhraje, a něco prohraje. Porážky sráží sebedůvěru a druhý extrém hrozí uspokojením.