Za tradiční bouřlivé atmosféry započalo 36. mezinárodní derby Znojma s Vídní. Orlům se do sestavy vrátil po zranění kapitán Jiří Beroun a také staronová posila ze Zlína Martin Podešva. Změny v sestavě tak odnesl nejlepší střelec znojemského týmu Adam Hughesman, jenž byl až jako třináctý forvard.

Ve čtvrté minutě pálil na Marka Schwarze Tyler Cuma, naštěstí pro Znojmo trefil jen jeho náruč. Orli reagovali dvojšancí Libora Šuláka s Janem Lattnerem, Jean-Philippe Lamoureux však potvrdil své kvality. Z protiútoku zkoušel překvapit brankáře Orlů Jamie Fraser, ani on nebyl úspěšný. Následovala první šarvátka, když po zákroku Schwarze se do sebe pustili kapitán Orlů Beroun a vídeňský Rafael Rotter. Jenže hosté využili prvního zaváhání domácí obrany. Na začátku desáté minuty stanul sám před brankou po nedorozumění obránců Riley Holzapfel a neměl nejmenší problém překonat brankáře. Jenže ve dvanácté šli hosté do čtyř a po třinácti sekundách nabil Colton Yellow Horn obránci Seanu McMonaglovi a bylo srovnáno. První bod si po návratu do Znojma připsal za druhou asistenci i Podešva. Znojemští byli rázem při chuti a aktivnějším mužstvem. V patnácté minutě ale fanoušci mohli děkovat za nemohoucnost vídeňského útočníka, který měl před sebou prázdnou branku, místo ní se však z otočky netrefil mezi tři tyče. V závěru třetiny se vyrojili další emoce, když se do sebe pustili prakticky celé útoky obou týmů.

Druhou dvacetiminutovku zahájili Vídeňští obrovskou chybou, po níž ale Marek Špaček v tváří tvář Lamoureuxovi neuspěl. Z dorážky trefil jeden ze Znojemských jen horní tyč. Nové složený útok po příchodu Podešvy dělal hostům největší problémy, po objetí branky se snažil za Lamoureuxe zasunout Yellow Horn, kanadský gólman ale všechny mezery pokryl. V sedmadvacáté minutě měl druhou branku na hokejce Taylor Vause, nakonec přestřelil branku. Ve druhé třetině už Orlům znovu chyběl kapitán Beroun. Krátce po polovině utkání dostala Vídeň možnost přesilové hry. První větší šanci spálil Jerry Pollastrone, další akce zpoza branky už ale gólem skončila a rakouský tým se tak díky Jonathanovi Ferlandovi dostal podruhé do vedení. Znojemští se snažili o vyrovnání, ale Vídeň precizně bránila, a když už se Michal Vodný dostal do nadějné šance, vychytal ho skvělý brankář Lamoureux. Třiatřicet sekund před koncem druhé třetiny to ale přeci jen vyšlo. Po 400 přihrávce Petera Puchera ve znojemském dresu vyrovnal Podešva. „Začátek zápasu pro mě nebyl příliš ideální, ale dostával jsem postupně hodně prostoru na ledě a týmový výkon byl skvělý, takže body jsme si určitě zasloužili. S Davidem a Yellowem se mi hrálo skvěle a věřím, že to půjde ještě nahoru. Oba umí podržet kotouč a sedí mi," poznamenal Podešva.

Ve třetí třetině se hrálo zpočátku podstatně opatrněji a Orlům už chyběl i Tomáš Plíhal. V pětačtyřicáté minutě hrálo Znojmo v početní převaze a tu znovu dirigoval nestárnoucí Pucher. Po jeho nabídce střílel nebezpečně Jakub Stehlík. Obrovskou šanci na skórování měl Pucher, který ve třetí části dostával hodně prostoru, trefil ale jen spojnici. Za tři minuty se dostali Orli do vedení, po ráně od modré čáry skončil puk až v síti. Autorem byl označen André Lakos. Znojmo poté hrálo zkušeně a sebevědomě bránilo, když ale unikl Vause vychytal jej pro změnu Schwarz. Na konci to zkoušela Vídeň i v šesti bez brankáře, ale Znojmo své vedení uhájilo a zvítězilo 3:2. „Všichni jsme viděli, proč je Vídeň na prvním místě. Je to dobře zorganizovaný tým, výborně napadají, hrají dobré přesilovky. Kluci dodrželi to, co jsme si řekli. Vydřeli to. Musím je za to pochválit. Samozřejmě jsme měli ale i trochu štěstíčka. To k hokeji patří. Jsme rádi, že jsme to takhle zvládli," poznamenal trenér Orlů Jiří Režnar. K marodce pak dodal: „Hráči, které máme na marodce, chtějí pomoc a jít do zápasu. Obáváme se ale, že Jirka Beroun to trochu uspěchal. Tomáš Plíhal dostal pukem do nártu. Šel na rentgen, takže uvidíme, jak to s ním dopadne do dalších zápasů."

Orli se posunuli na sedmou pozici a v pátek startuje trip tří venkovních duelů. Postupně se představí v Grazu, Dornbirnu a Innsbrucku.

Orli Znojmo – UPC Vienna Capitals 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. McMonagle (Yellow Horn, Podešva), 40. Podešva (Pucher, Špaček), 52. A. Lakos (Bartoš, Yellow Horn) – 10. Holzapfel (Ferland), 33. Ferland (Tessier).

Rozhodčí: Kinces, Trilar – Nemeth, Rakovic

Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1

Diváci: 2956

Střely na branku: 30:33

Orli Znojmo: Schwarz (Nechvátal) – Šulák, Stehlík, A. Lakos, McMonagle, Biro, Řezníček, Kadeřávek – Vodný, Plíhal, Špaček – Podešva, Bartoš, Yellow Horn – Wronka, Pucher, Lattner – Beroun, Šeda, Györi – Hughesman.

UPC Vienna Capitals: Lamoureux (Kickert) – Fraser, Bowman, Brocklehurst, McKiernan, Cuma, P. Lakos, Hackl – Nödl, Vause, Rotter – Pollastrone, Holzapfel, Ferland – Wukovits, Sharp, Tessier – Bauer, Bolterle, Grosslercher.