O tom, že se vyplatí bojovat až do konce, se přesvědčili znojemští hokejisté v zápase proti Klagenfurtu. Dokázali totiž zvrátit nepříznivý stav 0:3 ve vyrovnání. V prodloužení byl pak soupeř šťastnější, a tím se mu nakonec podařil zisk dvou bodů.

„Jsem na mančaft hrdý, poté co předvedl v zápase. Každý, kdo přišel na zimák, tak musel vidět, že tvrdě pracujeme, že je v týmu dobrý duch a že jsme bojovníci. Za to si hráči zaslouží pochvalu," nešetřil chválou znojemský trenér Martin Stloukal.

Orli neměli špatný vstup do utkání, ale první branka Klagenfurtu jako by jim vzala vítr z plachet a nemohli se dostat do herní pohody. „Udělali jsme několik individuálních chyb, které obvykle neděláme. Mohlo to pramenit z přemíry snahy a motivace. Kluci byli hodně nabuzení. Navíc na zápas s Klagenfurtem se vždy těší," poznamenal Stloukal.

Hosté se na znojemské mužstvo dobře připravili. „Čekali jsme těžké utkání, protože nás Znojmo dvakrát porazilo. Tentokrát jsme ale hráli skvěle, hráči odvedli téměř perfektní výkon. Jediné, co se nám nepovedlo, byl závěr utkání. To se ale v hokeji může stát. Bod navíc jsme si zasloužili," zhodnotil švédský kouč v rakouských službách Christer Olsson.

Orli prohráli první třetinu 0:3. Ve druhé lapali po dechu, který chytli až ve třetí dvacetiminutovce, kdy se hned na jejím počátku trefil Henry. „Tohle nás nakoplo. Začali jsme si věřit a a byli jsme úplně jiné mužstvo," dodal obránce Štach. Tomu byl připsán druhý gól, jenž padl necelé tři minuty před koncem třetí třetiny. „Vypadalo to, že jsme to trefil já, ale Ondra Fiala to tečoval, takže můj gól to nebyl. Ve statistikách to jistě opraví," usmál se Štach.

O vyrovnávací trefu se pak postaral v 59. minutě ukázkovou střelou Bickell a zajistil tím Orlům zisk alespoň jednoho bodu. Klagenfurt pak zhruba po třech minutách prodloužení skóroval počtvrté.

O chybách hráčů mluvil znojemský trenér již po zápase s Lublaní, kdy soupeř v závěru soupeř snižoval dvěma góly jasné čtyřbrankové vedení Znojma. Nyní Orli na chyby doplatili v úvodní třetině.

„Máme málo hráčů od šestadvaceti do dvaatřiceti let. Nedáme dohromady ani jednu lajnu z takových hráčů, která by dokázala udržet jakousi mezifázi, kdy by góly sice nedávala, ale ani je nedostávala. Je potřeba ještě čas, aby mladí hráči herně vyzráli, aby věděli, kdy neztrácet zbytečně energii. Tohle se ale nedá natrénovat. Je to vše otázka času," poznamenal Stloukal.

Výhra posunula Orli na páté místo. V pátek je čeká cesta do Fehérváru.

EBEL – 25. kolo: Orli Znojmo – Klagenfurt 3:4 prodl. (0:3, 0:0, 3:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 42. Henry (Havlík, Pucher), 58. Štach (Fiala, Pláněk), 59. Bickell (Henry, Pucher) – 9. Lammers (Myers, Scofield), 14. Pirmann (Schuller, Lammers), 16. Schellander, 64. Cogliano (Scofield, Furey). Rozhodčí: Sporer, Veit – Hofstätter, Hollenstein (všichni AUT). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:1. Diváci: 2 145. Střely na branku: 40:45.

Znojmo: Kacetl – Pláněk, Sova, Henry, Kulmala, Stehlík, Štach, Bořuta, Škadra – Jarůšek, Fiala, Strömberg – Bickell, Pucher, Havlík – Beroun, Šeda, Lattner – Beránek, Bartoš, Rožník.