„Vybranou částku přesahující třiašedesát tisíc korun tradičně použijeme na opravu oken v banketním sále. Z třinácti oken máme opravených pouze osm a pět jich zbývá. Za pomoc jsem vděčná, každá peněžní částka pomůže," neskrývala radost kastelánka uherčického zámku Eva Štěpánová.

Symfonický orchestr z Ústí nad Labem spolu s operními pěvci Pavlínou Senić a Josefem Moravcem rozezněli nádvoří renesančního zámku. Večerem provázel Jan Čenský a mezi skladbami předčítal Shakespearovy sonety Viktor Preiss.

„Když jsem zde byl poprvé, byla to neděle před Velikonocemi, byl jsem zámečkem tak okouzlený, že jsem v něm strávil i Velikonoční pondělí. Nechtělo se mi vůbec odjet, jak moc na mě místo zapůsobilo. Zrovna v té době jsme jednali s Pavlínou Senić, kde uspořádáme její vystoupení a domluvili jsme se na Uherčicích," vysvětlil vznik už tradiční akce ředitel znojemského hudebního festivalu Jiří Ludvík.

O zámku
- ve zchátralém zámku začaly loniopravy banketníhosálu z počátku devatenáctého století

- zchátralá, převážně renesanční památka měla letos šanci vstoupit do seznamu nejohroženějších evropských památek, do kterého ji nominoval Národní památkový ústav aspolečnost britských přátelčeských památek, parků a zahrad. Nakonec se tak nestalo.

Více na: www.zamek-uhercice.cz

Loni vynesla dražba vín podobnou částku, jednalo se o jednašedesát tisíc korun. Dosavadní aukce vynesly dohromady kolem půl milionu korun. „Vzhledem k tomu, že peněz od státu stále ubývá, jsou pro nás podobné dary čím dál důležitější," ocenila již dříve pomoc Štěpánová.

Upozornila ale, že náklady na opravu oken rostou. „V prvních letech jsme ještě mohli opravovat dochované části rámů a okenic. Nyní již musíme začít zadávat výrobu replik, která je poněkud nákladnější, náklady na jedno okno dosahují asi osmdesáti tisíc korun," odhadla kastelánka.

Kromě festivalu pomáhá zámku i organizace britských přátel českých památek, parků a zahrad, která poskytla třicet tisíc liber. Za snahy získala ocenění Okrašlovacího spolku ve Znojmě. Peníze nadace získala z odkazu určeného k podpoře obnovy historických interiérů a jejich využívání ke koncertům.

JIŘÍ MAREK