Čtyřdenní seminář mají o tomto víkendu za sebou zájemci, kteří se chtějí připravit na dráhu cykloturistických průvodců po vinařských cyklotrasách Znojemská a především v Národním parku Podyjí. Zájem o tyto služby mezi organizovanými skupinami návštěvníků Znojemska roste.

„Každým rokem nám roste počet půjčených kol i počet skupin, které vyžadují právě i člověka, který by s nimi jel a pomáhal jim jak s průvodcovstvím, tak třeba i s technickými potížemi, občerstvením, eventuálně při první zdravotní pomoci,“ uvedl Čestmír Vala z Cyklo Klubu Kučera, který seminář ve spolupráci s Nadací Partnerství pořádá.

„Letos máme seminář počtvrté. Vždy se ho účastní zhruba dvacítka lidí, které využíváme k naší asistenční službě či půjčovně kol. Tito lidé jsou znalí místopisu, flóry a fauny, dovede popovídat o zajímavostech, vědí, kde se zastavit na víno, kde se ubytovat a najíst, jak rychle v terénu opravit kolo a podobně. Pro skupinu je tak výhodou to, že se nemusí stresovat kvůli nejrůznějším organizačním věcem a výlet si naplno užít,“ doplnil Vala.

„Velmi mě zaujalo krizové plánování trasy, třeba pro případ prudké změny počasí, nebo zdravotních potížích člena skupiny. V terénu může zaskočit i technická závada. I nouzové opravy kola jsme při semináři prakticky zkoušeli,“ řekl Ivo Pokorný, který již turisty v Podyjí provází.