Po sedmnácti dnech v neděli večer ztichly poslední tóny sedmého ročníku festivalu Hudba Znojmo. Jméno Josefa Myslivečka v jeho erbu přilákalo pod koncertní pódia, ale i na netradiční hudební místa zhruba čtrnáct tisíc diváků.

S návštěvností podobnou té loňské jsou pořadatelé spokojeni. „Je obrovitý úspěch, že Josef Mysliveček dokázal přilákat tolik návštěvníků, i když se jeho hudba hraje velmi málo,“ vyjádřil potěšení prezident festivalu Jiří Ludvík. Premiéru opery, její dvě reprízy a derniéru shlédlo ve Znojmě dohromady přes patnáct set návštěvníků.

Hudba Znojmo se po Handelovi, Purcellovi, Haydnovi, Vivaldim či Beethovenovi zaměřil vůbec poprvé na českého skladatele, navíc na méně známého. „Hudební festival Znojmo vzdal hold Josefu Myslivečkovi u příležitosti 230. výročí jeho úmrtí. Jsme moc rádi, že se nám podařilo posunout jeho jméno mezi nejznámější skladatele,“ sdělil Ludvík.

Letošní ročník navíc přinesl větší důraz na víno a gastronomii. Pořadatelé už před začátkem festivalu vybírali vína, která byla zařazena do festivalové edice a která se degustovala na koncertech. „Také jsme mezi doprovodné akce zařadili minikurz o degustování vín. Akce se vyvedla, uděláme z ní tradici,“ řekla produkční festivalu Lenka Zouhar Ludvíková.

Velký zájem byl letos o zahajovací symfonický koncert v podání Filharmonie Bohuslava Martinů a také o koncert Pavla Šporcla. „Letos překvapilo několik koncertů, které měly vyšší návštěvnost než loni. Kromě zahajovacího koncertu a vystoupení patrona festivalu to byl ještě charitativní koncert v Uherčicích, koncert na vranovském zámku a také tour varhaníka Martina Jakubíčka po kostelích na Znojemsku. Z toho je vidět, že návštěvníky lákají zajímavá místa koncertů, a to nejen turisty, ale také místní,“ přiblížila produkční.

Osmý ročník festivalu se bude konat od třináctého do devětadvacátého července příštího roku. „O jménu skladatele momentálně jednáme. Zatím se nám rýsuje jméno Jean Baptiste Lully. Byl nejvlivnějším a nejúspěšnějším skladatelem období vlády Ludvíka XIV. ve Francii. To vybízí k velmi atraktivní dramaturgii ve francouzském stylu,“ poodhalil prezident festivalu.