Svého uvedení se oratorium dočká pouze dvakrát: premiérově v sobotu a derniérově v neděli. Roman Válek zdůrazňuje, proč by si diváci neměli nechat tuto příležitost ujít. „Toto oratorium je v říši duchovních kantát unikátem. Našlo se před necelými deseti lety v Rusku, kam jej zřejmě ruská armáda převezla se svou kořistí z Německa. Objevili ho tedy Němci, kteří jej zpartovali a uvedli do života. My jsme jej poprvé v České republice uvedli na letní škole barokní hudby v Holešově," řekl Válek s tím, že právě zde si ansámbl vyzkoušel funkčnost této hudební skladby.

Uvedení oratoria ve scénické podobě se ve Znojmě zhostila odbornice na barokní gestiku Helena Kazárová. „Jednající postavy oživila starobylým autentickým způsobem, tedy pomocí nepatrných gest rukou a pozic těla, jež souzní s prostorem kostela vyzdobeným barokními sochami. Sochy spolu s obživlými herci, věříme, vytvoří jedinečnou atmosféru představení," poznamenal Válek.

Prezident festivalu Jiří Ludvík upřesnil, čím je propojení kostela svatého Michala s letošní premiérou významné. „Chceme obnovit tradici, která zde bývala. Jezuitský řád zde duchovní hry hrával, je to tedy návrat k třistaleté tradici," podotkl Ludvík s tím, že svou úlohu v inscenaci sehraje i oltářní obraz svatého Michala. „Právě Michael Daniela zachránil, když zavřel lvům hlavu v jámě."

Hlavní role ztvární Piotr Olech, Jiří Miroslav Procházka či Petra Noskaiová. „S Piotrem se známe už řadu let, patří k nejlepším kontratenorům v Evropě a pracuje se s ním skvěle, protože v sobě spojuje hudební intelekt a nemá žádné technické problémy," uvedl dirigent Válek. Německý hudební skladatel a varhaník Telemann byl podle něj – podobně jako například Georg Friedrich Händel, významným dobovým hitmakerem. „Posbíral vždy ty nejlepší melodie a oblíbené kusy, které se tehdy hrály, a dokázal je přetransformovat do své hudby. Tento skladatelský princip převzal i Mozart. Telemann žil v Hamburku, kde se prolínaly prvky anglické, německé, ale i orientální, protože tam připlouvaly lodě z Orientu a Francie. I v jeho hudbě se tento ráz vyskytuje. Je jedním ze syntetiků, který v Evropě tyto národní styly propojil," doplnil Válek.

Na sobotní premiéru zbývají poslední vstupenky, dostatek míst je zatím na nedělní derniéru. „Na jedno představení kostel pojme až tři sta diváků. Cena lístku je 390 Kč v předprodeji, na místě o šedesát korun více," uvedla mluvčí festivalu Jana Příkazská.

G. P. Telemann: Daniel v jámě lvové. Premiéra: sobota 25. července 2015 ve 21.00 hodin v kostele sv. Michala ve Znojmě. Derniéra: neděle 26. července. Nastudování: Czech Ensemble Baroque Orchestra & Choir. Režie: Helena Kazárová, scéna: Barbora Zmeková, kostýmy: Mária Fulková, lightdesign: Mojmír Ledvinka, dirigent: Roman Válek, sbormistr: Tereza Válková, koncertní mistr: Peter Zajíček. Účinkují: Piotr Olech, Jiří Miroslav Procházka, Petra Noskaiová, Lenka Cafourková Ďuricová a další.